Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Eltávolítják a vitatott szovjet emlékművet Lettország fővárosában


Ukrán zászlók és virágok a szovjet felszabadítók emlékműve előtt Rigában 2022. május 10-én
Ukrán zászlók és virágok a szovjet felszabadítók emlékműve előtt Rigában 2022. május 10-én

Jóváhagyta a lett parlament csütörtökön a rigai Győzelem parkban található, hosszú ideje társadalmi és nemzetközi viták kereszttüzében álló szovjet felszabadítási emlékmű eltávolítását.

A törvényhozók többsége megszavazta a szovjet korszak műemlékeinek megőrzéséről szóló, 1994-es lett–orosz megállapodás módosítását.

„A megváltozott geopolitikai feltételek nyomán Lettország nem őrizheti meg és nem is fogja megőrizni a szovjet megszállás műemlékeit” – mondta Rihards Kols, a parlament külügyi bizottságának elnöke.

Majd hozzátette, hogy a jelentős orosz etnikumú kisebbséggel rendelkező balti állam továbbra is eleget fog tenni kötelezettségvállalásainak a temetőket illetően.

A most elbontásra ítélt emlékmű régóta vita tárgya Lettország és Oroszország között. A rigai orosz nagykövetség a náci Németország feletti második világháborús győzelem napján, május 9-én rendezvényeket és koncerteket szokott szervezni.

Ezen események megítélése finoman szólva ugyancsak vitatott a rendszerváltást követően az Európai Unióba és a NATO-ba is belépő volt szovjet tagköztársaságban.

Férjhez ment az ukrán nővér, akinek egy akna letépte a lábait és az ujjait
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:31 0:00

XS
SM
MD
LG