Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Eltűnt a Szabad Európa ukrán tudósítója az oroszok által megszállt területen


Viktorija Roscsina ukrán újságíró
Viktorija Roscsina ukrán újságíró

Rokonai több mint két hónapja nem tudnak Viktorija Roscsina hollétéről. A díjnyertes ukrán újságíró a Szabad Európának is dolgozik. Augusztus elején indult újabb útra, hogy riportot készítsen az oroszok által megszállt ukrajnai területeken.

A washingtoni székhelyű International Women’s Media Foundation (IWMF), amely a nők helyzetének javításáért dolgozik a médiában, közölte: Roscsina családja és barátai azt mondták, hogy augusztus 3-i indulása óta nem hallottak felőle.

Roscsinát tavaly kétszer is elfogták az orosz erők, miközben a háborús övezetből tudósított. 2022-ben ő nyerte az IWMF Bátorság az újságírásban díját.

Viktorija Roscsina édesapja, Volodimir Roscsina a The Daily Beast című lapnak azt mondta, hogy lánya július 27-én indult el Ukrajnából Lengyelországba, és három nappal később Oroszországon keresztül kellett volna eljutnia a kelet-ukrajnai megszállt területekre.

Apja hozzátette: augusztus 3-án beszélt utoljára telefonon a lányával, aki akkor azt mondta, hogy átjutott a határellenőrzésen, de a pontos tartózkodási helyét nem árulta el. A család először augusztus 12-én jelentette Roscsina eltűnését az ukrán hatóságoknak.

„A lányomnak az újságírás a legfontosabb az életében, nagyon elkötelezett a szakmája iránt” – mondta Volodimir Roscsina a The Daily Beastnek.

„Az első fogságba esését követően megkértem, hogy fogja vissza magát. Azt mondtam neki: Vika, kifizetem azt a pénzt, amit kapnál a munkádért, csak kérlek, ne menj a frontra. De ő határozott volt, és megállíthatatlan, nem tudta abbahagyni, hogy a megszállt területeken zajló háború híreiről tudósítson” – fogalmazott Volodimir.

„Az ukrán biztonsági szolgálat megerősítette, hogy Viktoriját elfogták az oroszok. A tisztviselők elmondták, hogy sok ukrán fogoly van »befagyasztva« orosz börtönökbe, köztük lehet ő is” – mondta Viktorija apja.

Szvetlana Gannuskina orosz veterán aktivista arról számolt be, hogy kérvényt nyújtott be Tatyana Moszkalkova orosz emberi jogi ombudsman hivatalához, hogy megtudja, hol van Roscsina, de „a válaszra több mint egy hónapig várni kell” – mondta.

Roscsina tavaly készített egy riportsorozatot szabadúszóként a Szabad Európa számára.

Készült a The Daily Beast és a The Washington Post tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG