Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elüldözte a lakásából a katolikus egyház Erdély egyetlen magyar görögkatolikus papját


A 8-tagú Bazsó-Dombi család az egyházi lakás kiutalásakor Forrás: Bazsó-Dombi családi gyűjteményéből
A 8-tagú Bazsó-Dombi család az egyházi lakás kiutalásakor Forrás: Bazsó-Dombi családi gyűjteményéből

Ki akarta lakoltatni a kolozsvári Szent Mihály plébánia azt a magyar származású görögkatolikus papot, aki 13 éve költözött be az egyház szolgálati lakásába, most 14 ezer eurót, vagyis több mint 5 millió forintot követel rajta a plébánia azt állítva: hogy közben nem is nekik dolgozott.

Kiűzte a lakásából a kolozsvári Szent Mihály Plébánia azt a görögkatolikus papot, aki 13 évvel ezelőtt költözött be az egyház egyik lakásába Kolozsváron. A pap felesége, aki egyébként római katolikus vallású, szociális alapon kapta meg az akkori főesperes plébánostól a lakást. A néhány éve kinevezett új főesperes-plébános azonban már nem volt annyira szociálisan érzékeny, mint elődei.

Az egyetlen magyar görögkatolikus pap Erdélyben

Bazsó-Dombi Attila görög-katolikus pap és felesége 32 éve házasok. A tanulmányaik alatt tízszer költöztek csak Magyarországon. Miután pappá szentelték, a férfi és családja visszatelepült Erdélybe. Ott az elmúlt három évtizedben összesen tizennyolcszor váltottak lakhelyet, hat gyerekük van.

Tisztítják a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportot
Tisztítják a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportot

A gyerekeik nehezen bírták az instabilitást, az új közösségbe beilleszkedés pedig egyre nagyobb traumaként érte őket, ami esetenként hónapokig is eltartott. Az sem könnyítette meg a dolgukat, hogy a romániai közösségekben csodabogárként kezelték őket, mert arrafelé ritka a magyar görögkatolikus pap, mint a fehér holló, így nehezen fogadták el, hogy egy papnak hat gyereke van és felesége. A család végül 13 évvel ezelőtt otthonra talált. Bazsó-Dombi Attila akkor sem keresett jól, éppen ezért jelképes lakbérért cserébe kaptak egy lakást Kolozsváron. A bérleti szerződést pedig két évre kötötték.

"2007 tavaszán kaptuk meg ezt a lakást szociális indíttatásból az akkori főesperes plébános, Czirják Árpád jóvoltából, aki értette az én helyzetemet. De a feleségemnek a nevére írta annak idején a szerződést, mert a hat gyermeket vállaló édesanyát szerette volna egy ilyen gesztussal jutalmazni, hogy az ő nevére kerül a lakásszerződés" - mesélte a Szabad Európának Bazsó-Dombi Attila.

A görögkatolikus pap Czirják Árpád pápai prelátus ideje alatt a főesperesi kerületben szolgált alkalomadtán helyettes papként. Ehhez a két nagyváradi püspök ámenje kellett, de ezek után már görögkatolikusként simán szolgálhatott a római katolikus szertartáson. A család a korábban megállapított havi 100 eurós lakbért is fizette.

"Behajtom magukon a 14 ezer eurót, és még egy kilakoltatással is megspékelem"

Csakhogy alig telt el egy év, és a lakást a család számára kiutaló esperes nyugdíjba vonult, így a Bazsó-Dombi család albérleti szerződését már nem tudta megújítani. Két év után a család pedig el-elmaradt a lakbér fizetésével is, mert a pap egyik missziója másfél évnyi munka után sem fizetett neki egy fillért sem. A család szerényen élt. Az új főesperes-plébános, Kovács Sándor, pedig felszólította őket, hogy rendezzék a tartozásaikat.

"2009-től nem volt jövedelmem, mert elkezdtem ezt az önkéntes szolgálatot. Az új esperes pedig, miután ismertettem neki a helyzetünket, egészen megértő volt. Annyira megértő volt, hogy egyáltalán többet nem is tett említést lakbérről, tartozásról, pedig közben lejárt a bérleti szerződésünk. Igaz, hogy azt nem újította meg, de teljesen békén hagyott bennünket. Soha többé nem foglalkozott ezzel az üggyel. " - magyarázza a pap, aki szerint ezek után 10 évig nyugalomban éltek a kolozsvári lakásban.

A baj csak az volt, hogy Kovács Sándor, fősperes-plébános, aki késöbb eltekintett a tartozásuk kifizetésétől három évvel ezelőtt meghalt. A soron következő főesperes plébános pedig a kinevezése után röviddel felrótta az görögkatolikus papnak a helyzetet.

„Elkezdett tízenezer eurókat követelni rajta. Kiszámolták, hogy 2009-től, amióta nem tudtunk fizetni havi száz eurót, ami a valamikori szerződésben volt"

-mondta el a Szabad Európának Bazsó-Dombi Attila, aki szerint nem csak ez volt a gond, hanem az is, hogy a feleségével úgy beszéltek a katolikus egyház munkatársai, ahogy azt senki sem érdemli meg.

„Olyan szavakkal illették, hogy hogy is mondjam... ha egy férfi jelenlétében még csak nem is a feleségét, hanem bármilyen nőt ilyen szavakkal illetnek, mint ahogyan a feleségemet illették, akkor rögtön a falhoz keni az illető férfiembert, aki egyébként a római katolikus egyházi hivatal munkatársa. ”

A pap szerint a dolgokat meg lehetett volna beszélni, ő meg is próbálta, de állítása szerint válaszra sem méltatták az egyháztól.

"Megértettem volna, ha az új főesperes azt mondja, hogy megérti az elődöknek a mentalitását, de ő egy új helyzetben van, és nem tudja ezt az állapotot fenntartani, és szüksége van a plébánia költségvetésében egy ilyen bevételre, és mennyi időn belül tudjuk átadni a lakást. De ilyesmiről szó sem volt" - magyarázta Bazsó-Dombi Attila, aki ugyan írásban felkínálta az akkor még szolgálatban levő Jakubinyi György római katolikus érseknek, hogy előre egyeztetett időpontban átadják a lakást, de ehelyett hirtelen a bíróságon találták magukat.

Keresztes háború egy lakásért

A kolozsvári Szent Mihály Plébánia polgári perre vitte a görögkatolikus pap és családjának lakhatási körülményeit, ami ritka. Forrásaink szerint a katolikus egyház a zavaros, peres ügyeit általában a saját falain belül intézi, de ezt most valamiért nem.

A Szent Mihály Plébánia, vagyis a Katolikus Egyház, a bíróságon azzal magyarázta a kilakoltatási kérelmüket, hogy ők nem kötelesek egy másik felekezet papját a katolikus egyház ingatlanjában eltűrni, mert nem illeti meg az.

A bíróság indoklásában elképesztőnek tartotta azt, hogy a katolikus plébánia érvelése szerint Bazsó-Dombi Attila papot, volt papként emlegették a katolikusok, majd azt is letagadták, hogy nekik dolgozott. Ezzel szemben a férfi dokumentumokkal bizonyította a bíróság előtt, hogy a Katolikus Egyháznak is dolgozott az elmúlt 13 évben, és nem csak ex-pap.

A bíróság jogerős ítéletében azt is kimondta, hogy:

"...a felperes az alperest nem tekinti bérlőnek, mégis visszamenőleg lakbért követel tőle. A hivatalos dokumentumokban csak lakónak nevezi az alperest , ami teljesen értelmetlen jogilag, a lakó megnevezés jogi értelmezése nem jelent bérkötelességet. A felperes nem tartotta be az ilyen esetben szokásos jogi lépéseket az alperessel szemben, ezért a kérése eleve alaptalan" - áll a birtokunkba jutott bírósági ítéletben.

A román bíróság jogerős ítéletének indoklása
A román bíróság jogerős ítéletének indoklása

Nyertek, valamit mégis elvesztettek

Az újonnan kinevezett gyulafehérvári érseknek, Kovács Gergelynek a görögkatolikus pap felkínálta a papi szolgálatait a lakhatás ellenében, de az érsek ezt a lehetőséget elhárította. A közelmúltban kinevezett legújabb főesperes-plébános, László Attila, felkínálta egy új lakbérleti szerződés megkötésének lehetőségét, de a családnak a megállapított anyagi feltételek teljesítésére nincsen lehetősége.

Bár a pert megnyerték, a Bazsó-Dombi család múlt szombaton elkezdett kiköltözni a kolozsvári lakásból. Nem akarnak maguknak bajt, és bár megnyerték a pert, azt mondják, nem tudnak tiszta lelkiismerettel az ingatlanban maradni.

Költözés Kolozsvárról
Költözés Kolozsvárról

A pap a Szabad Európának azt mondta: nem verték nagy dobra, hogy ki akarják őket lakoltatni, ezért nem is kérték a magyar közösség segítségét. A lakásból már napok óta folyamatosan viszik el a holmijaikat egy Kolozsvártól 40 km-re lévő falu egyik házába. A velük élő két gyerekükkel pedig most egy ideig egy ismerősüknél fogják meghúzni magukat.

A Szabad Európa az üggyel kapcsolatban kereste a Gyulafehérvári Katolikus Érsekséget, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy ez az ügy nem rájuk tartozik, hanem a Szent Mihály Plébániára. Írták ezt annak ellenére, hogy az érsekség engedélye és tudta nélkül biztosan nem indíthatott volna pert a plébánia, hiszen az érsekség tulajdona is az a kolozsvári lakás, amelyben a görögkatolikus pap és családja 13 éven keresztül éltek.

Megkerestük a Szent Mihály Plébániát is kérdéseinkkel. László Attila főesperes válaszában azt írta, hogy koronavírus miatt súlyos állapotban fekszik a kórházban, de amint felépül válaszol minden kérdésünkre. Elöljáróban annyit írt még László Attila:

"Én megoldást ajánlottam Bazsónak, amit elsőre megköszönt, és elfogadott, aztán a kiköltözés mellett döntött. Köszönte a jószándékom. Most már látom ez mit jelent nála, bár az ügyét és iratcsomóját ismerve, nem lep meg."

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG