Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elvitte a betegség az ALS jeges vödrös akció társalapítóját is


Lewis Hamilton részt vesz az Ice Bucket Challenge-ben (jegesvödör-kihívás) a belga nagydíj előtt a Spa-Francorchamps versenypályán 2014. augusztus 22-én.
Lewis Hamilton részt vesz az Ice Bucket Challenge-ben (jegesvödör-kihívás) a belga nagydíj előtt a Spa-Francorchamps versenypályán 2014. augusztus 22-én.

37 éves korában meghalt a világot bejáró jeges vödrös kihívás társalapítója. Az akcióval az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű, idegi alapú és izomsorvadással járó halálos betegségre hívták fel a figyelmet.

Patrick Quinn és társa, Pete Frates ötlete, hogy a hírességek azzal támogassák az ALS-kutatást, hogy leöntik magukat egy jeges vödör vízzel, 2014-ben kezdett el virálisan terjedni a közösségi médiában.

A 37 éves Quinn november 22-én halt meg a betegségben. A halálát bejelentő amerikai ALS Szövetség azt írta róla, hogy “világszerte többmillió embert inspirált”.

Quinnél 2013-ban mutatták ki az ALS-t és ekkor támadt az az ötlete a szintén a betegségben szenvedő Pete Fratesszel, hogy a jeges vödrös kihívással felhívják a figyelmet és elkezdenek adományokat gyűjteni a betegség kutatására.

Frates hét éven át küzdött a kórral, tavaly decemberben halt meg.

A jeges vödrös videók 2014. nyarán kezdtek el terjedni, amikor emberek sorban vették fel, hogyan öntik le magukat egy vödörből. A kihívás részeként pénzadományokkal támogatták a mozgalmat és másoktól is azt kérték, hogy kövessék a példájukat.

Az ALS Szövetség “a történelem legnagyobb közösségimédia-jelenségének” nevezte a videókat.

A kihívás nyomán világszerte 220 millió dollár gyűlt össze az gyógymód kutatására és a betegségtől szenvedő emberek kezelésének finanszírozására. Sokan hálájukat fejezték ki azért, mert sikerült felhívni a figyelmet az idegsejteket pusztító, a légzőizmokat elsorvasztó és végül halálhoz vezető betegségre.

Készült az AP és a Reuters tudósításai alapján.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG