Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Embercsempészeket vettek őrizetbe Szerbiában


Elfogott bevándorló Szabadka közelében 2023. szeptember 12-én
Elfogott bevándorló Szabadka közelében 2023. szeptember 12-én

A rendőrség hét feltételezett bűnözőt tartóztatott le Belgrádban és Szabadkán, akiknek a migránsok fejenként 2350 eurót (mintegy 900 ezer forintot) fizettek az átjutásért Magyarországra.

Több hónapig tartó nyomozás eredményeként vették őrizetbe pénteken az embercsempészbanda hét tagját, akik a gyanú szerint idén április és július között számos illegális bevándorlónak segítettek átjutni a szerb–magyar határon.

A rendőrök arról számoltak be, hogy több mint ötezer autót és harminckét lakást átkutattak, útleveket és más személyes dokumentumokat találtak.

„A következő napokban a rendőrség fokozni fogja az intézkedéseket az illegális migráció visszaszorítása érdekében” – tájékoztattak.

A szerb hatóságok emellett előző este összesen 738 migránst találtak az ország északi és keleti részén, akiket befogadóközpontokba szállítottak. Azt követően indítottak napi rajtaütéseket, hogy múlt héten fegyveres leszámolás tört ki bűnözői csoportok között Horgosnál, és három ember életét vesztette.

Ehhez kapcsolódóan: Hárman meghaltak egy migránsok között kitörő lövöldözésben Horgosnál

Nem közölték, hogy pontosan honnan érkeztek az elszállított bevándorlók, azonban a nyugat-balkáni útvonalon keresztül érkezők többsége a Közel-Keletről, Afganisztánból, Pakisztánból és Észak-Afrikából származik.

A migránsok jelentős része embercsempészek segítségét veszi igénybe a bejutáshoz az EU-ba, s az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak a különböző bandák közötti lövöldözések a határtérségben.

Ehhez kapcsolódóan: Nem indul új nyomozás, hiába az ítélet arról, hogy a rendőrök verték véresre a menedékkérőt

A szerb belügyminiszter leszögezte, hogy addig nem nyugszanak, amíg fel nem kutatják az összes olyan személyt, aki részt vett a lövöldözésekben és bűncselekményekben, valamint mindent megtesznek az illegális bevándorlás megfékezéséért.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG