Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Emberiség elleni bűncselekményekkel vádolják a brazil elnököt


A 2019. augusztus 23-án készült kép az amazóniai esőerdő mellett egy olyan területet mutat, amelyről kiirtották a fákat
A 2019. augusztus 23-án készült kép az amazóniai esőerdő mellett egy olyan területet mutat, amelyről kiirtották a fákat

Jair Bolsonaro brazil elnököt kedden emberiség elleni bűncselekményekkel vádolták meg a Nemzetközi Büntetőbíróságon az Amazonas-vidék pusztításában játszott állítólagos szerepe miatt. Ez az első eset, amelyben félreérthetetlen kapcsolatot igyekeznek kimutatni az erdőirtás és emberek halála között.

Az erdőégetésekből és az ipari mezőgazdaságból származó, bolygónk légkörének felmelegedéséért felelős üvegházhatású gázok kibocsátása az Amazonas vidékén nagyobb, mint Olaszország vagy Spanyolország egész éves kibocsátása. Az erdőirtás a régióban már több szén-dioxidot juttat a légkörbe, mint amennyit az Amazonas-vidék többi része el tud nyelni.

A környezetvédelmi igazságszolgáltatásért küzdő osztrák Allrise aktivistái kedden reggel benyújtották a hivatalos keresetet a hágai bíróságon. Jogi eljárást kértek Bolsonaro és kormányzata ellen „olyan intézkedések miatt, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az éghajlatváltozás világszerte tapasztalt negatív hatásaihoz”.

Csaknem a duplájára nőtt a havonta kiirtott erdők mérete

A keresetben azzal vádolják a brazil vezetőt, hogy széles körű kampányt folytat, amelynek eredményeként környezetvédőket ölnek meg és a globális népességet veszélyeztetik az erdőirtásokkal járó károsanyag-kibocsátással.

A kereset arra az egyre nagyobb teret nyerő tudományágra is támaszkodik, amely lehetővé teszi a kutatóknak, hogy bizonyítsák az összefüggést a szélsőséges időjárási események és a globális felmelegedés és a környezet romlása között.

A kereset mögött álló csapat arról beszélt, hogy Bolsonaro kormányzata „szisztematikusan eltávolította, kasztrálta és kizsigerelte az Amazonas-vidék védelmét szolgáló törvényeket, ügynökségeket és személyeket”.

Közölték, hogy Bolsonaro évente körülbelül négyezer négyzetkilométer (négyszázezer hektár) esőerdő elvesztéséért felelős, és hogy ő szabta meg, havonta mennyi erdőt irtsanak ki. Ennek üteme 2019. január 1-jei hivatalba lépése óta akár 88 százalékkal is felgyorsult.

Bolsonaro irodája nem reagált az AFP megkeresésére.

Szándékos megsemmisítés

A szakértői csoport becslése szerint a Bolsonaro-kormányzatnak tulajdonítható féktelen erdőirtás által okozott károsanyag-kibocsátás következtében világszerte több mint 180 000 ember fog meghalni a hőmérsékletnövekedés miatt ebben az évszázadban.

„Az elmúlt néhány évben a klímatudomány nagy utat tett meg azzal, hogy képes bizonyítékokat szolgáltatni az üvegházhatású gázok kibocsátása és a globális következmények közötti konkrét ok-okozati összefüggésekre” – mondta Rupert Stuart Smith, az Oxfordi Egyetem Fenntarthatósági Törvény Programjától az AFP-nek.

Miközben 2016 óta legalább három másik panasz érkezett őslakos csoportoktól Bolsonaro ellen a Nemzetközi Büntetőbíróságra, a szervezők szerint ez az első olyan kereset, amely rávilágít az egyértelmű összefüggésre az erdők pusztulása és a Föld lakosainak egészsége között.

Egyértelmű összefüggést mutat

„Meg akarjuk érteni az ok-okozati összefüggést a brazíliai történések – a tömeges erdőirtás – és a globális klíma között” – mondta az AllRise alapítója, Johannes Wesemann az AFP-nek.

„A római statútum pontosan ezt határozza meg emberiség elleni bűncselekményként: a környezet és a környezetvédők szándékos megsemmisítését.”

A kereset lényege az volt, hogy „ne beszéljen egyetlen brazil nevében sem, a tömeges erdőirtás globális súlyát mutassa meg” – mondta Wesemann.

Bűnrészesség gyilkosságban

Nigel Povoas jogász – aki a leghírhedtebb nemzetközi bűnözők közül több ellen is vezetett büntetőeljárást – elmondta, hogy a keresetet több személy ellen terjesztették be Bolsonaro kormányzatából.

„A legmagasabb rangú felelős szereplőkre összpontosítunk” – jelentette ki az AFP-nek.

„Azt állítjuk, hogy az állami politika üldözi, tudatosan segíti azokat, akik olyan bűncselekményeket követnek el, mint a gyilkosság, a zaklatás, az üldözés és más embertelen cselekedetek.”

A Nemzetközi Büntetőbíróság addig nem köteles vizsgálni az egyének vagy csoportok által benyújtott panaszokat, és nem is nyilatkozik róluk, amíg az ügyész be nem jelenti, hogy megkezdte egy adott ügy előzetes vizsgálatát.

Azt üzenik: vigyázat!

Ha a Bolsonaro-féle beadvánnyal foglalkoznak, azzal egyértelmű üzenetet küldenek például a fosszilis üzemanyagokat előállító vállalatok vezérigazgatóinak: „Vigyázat!” – véli Maud Sarlieve emberi jogi és nemzetközi büntetőjogász.

„A törvény most lehetővé teszi számunkra, hogy utánamenjünk azoknak, akik könyörtelenül és tudatosan olyan politikát folytatnak, amely egyértelműen környezetpusztítást eredményez és hatással van a polgári lakosságra” – mondta.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG