Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Emberi jogi megfigyelőket küld az ENSZ Ukrajnába


Az ENSZ legfőbb emberi jogi szerve elsöprő többséggel megszavazta egy háromtagú szakértői testület kinevezését, amely az emberi jogokat felügyelné Ukrajnában, ahol az orosz erők megszállják az országot.

Az Emberi Jogi Tanács 32–2 szavazattal, 13 tartózkodás mellett fogadta el a határozatot, amelyet számos nyugati ország és más, Moszkva szomszédja elleni támadása ellen felszólaló országok terjesztettek elő. Csak Oroszország és a kelet-afrikai kis állam, Eritrea ellenezte a határozatot, Kína pedig tartózkodott.

Ukrajna mellett áll a nemzetközi közösség nagy része

A pénteki szavazás egy Ukrajna által kezdeményezett sürgős vita csúcspontja volt, amelynek során a legtöbb tanácsi tag Oroszországot bírálta. Sok nyugati küldött kék vagy sárga nyakkendőt, sálat, kabátot vagy szalagot viselt a hajtókáján, utalva az ukrán zászló színeire. Olyan távoli országok, mint Gambia és Malajzia is felszólalt az invázió ellen.

Az eredmény Oroszország növekvő nemzetközi elszigeteltségéről tanúskodott: hétfőn öt ország – köztük Kína – Ukrajna sürgős vita összehívására irányuló törekvése ellen szavazott.

Ukrajna nagykövete, Jevhenija Filipenko a szavazás után a küldötteknek nyilatkozott: „Köszönöm mindazoknak, akik a helyes út mellett szavaztak.”

XS
SM
MD
LG