Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Emberkereskedők környékezik az ukrán menekülteket


Románia felé tartanak az Ukrajnából menekülők 2022. március 25-én
Románia felé tartanak az Ukrajnából menekülők 2022. március 25-én

Csökken az Ukrajnából érkező menekültek száma, a helyzet azonban továbbra is kiszámíthatatlan. Ezzel párhuzamosan egyre több jelzés érkezik arról, hogy gyermekeket és nőket környékeznek meg szervezett bűnözői csoportok, ezt már civil szervezetek is jelezték. Az EU egységes nyilvántartásban egyesítené a széttagolt tagállami rendszereket, erről döntöttek az uniós belügyminiszterek.

Rendkívüli ülést tartottak az uniós belügyminiszterek, a találkozó egyetlen témája az ukrajnai menekültek befogadásának további összehangolása. A megbeszélésen nemcsak az uniós miniszterek vettek részt, hanem a schengeni övezet tárcavezetői is meghívást kaptak, sőt az ukrán belügyminiszter, Denisz Monasztirszki is. 2022. február 24-e óta mintegy 3,8 millió ember, főként nők és gyermekek érkeztek az Európai Unióba, miután elmenekültek az ukrajnai háború elől.

Csökkenő számok

Ylva Johansson, az Európai Unió belügyi biztosa azt mondta, hogy a számok jelenleg csökkenő tendenciát mutatnak. Az eddigi legnagyobb hullámot az jelentette, amikor naponta kétszázezren menekültek el Ukrajnából, jelenleg napi negyvenezer menekült érkezik, akiknek több mint fele nő vagy gyermek. Ez az, amire külön fel kell készülni, mivel sérülékeny, kiszolgáltatott csoportokról van szó. Ugyanakkor a biztos hangsúlyozta, hogy nem tudjuk, mi fog történni holnap, ezért szükség van egy vészhelyzeti tervre is.

Az ukrajnai menedékkérők ügyében már korábban döntött az EU, hogy ideiglenes védelmet kapnak, ami azt jelenti, hogy egyszerűsített eljárással biztosítják számukra a menekülteket megillető jogokat. Jelenleg már egymillióan megkapták ezt a státuszt.

A miniszterek határozottan felszólították az Európai Bizottságot, hogy a lehető leggyorsabban lépjen fel egy olyan informatikai megoldás megtalálása érdekében, amely lehetővé tenné az ukrán menekültek nyilvántartásba vételének központosított, Európa-szerte történő megoldását. A nemzeti adatbázisok ilyen szintű uniós összevonása megkönnyíti a menekültek és különösen a kísérő nélküli kiskorúak védelmét.

„Egyre több jelentést kapunk az ENSZ helyszíni szervezeteitől, különösen az EU-tagállamokból mondják azt, hogy egyre több gyanús autó érkezik nők és gyerekek elszállítására. Ezért aktiváltuk az emberkereskedelem elleni koordinált hálózatot” – mondta Ylva Johansson.

Civil jelzések

Az eltűnt gyermekekkel foglalkozó Missing Children Europe nevű civil szervezet, amely ernyőszervezetként fogja össze az ezen a téren tevékenykedő nemzeti szervezeteket, a minap felhívta a figyelmet a gyermekeket fenyegető veszélyekre. Ezeknek egy részére az EU már megtalálta a választ. A civil szervezet ukrán tagja, a Magnolia arról számolt be, hogy a háború kitörése óta már több mint ezer gyermek eltűnéséről kaptak bejelentést Ukrajnában. Eddig nyolc eltűnt ukrán gyermeket jelentettek be a Missing Children Europe-hoz, ezek közül csak egyet találtak meg. A civilek arra hívják fel a figyelmet, hogy az EU-ba belépő gyermekek számára csak két regisztrációs pont létezik: a határnyilvántartás az Ukrajnával szomszédos tagállamokban és az ideiglenes tartózkodási hely regisztrációja a célországban. A kettő között nincs ellenőrzési pont. Ugyanakkor ha a nemzeti határnyilvántartási rendszerekben, ahol az első regisztráció megtörténik, nem kötelező biometrikus adatokat nyilvántartani, az akadályozhatja az emberkereskedelem gyermekáldozatainak azonosítását a későbbiekben. „Ha a nemzeti határnyilvántartási rendszerek kudarcot vallanak a gyermek első belépésekor, fennáll annak a veszélye, hogy láthatatlanná válik” – állítják a civilek.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az EU-ba polgári magánkezdeményezés révén utazó gyermekek szintén megkerülhetik a regisztrációs rendszert. Ráadásul az EU-ban 27 különböző nemzeti tartózkodási kérelem- és gyermekvédelmi rendszer létezik. A rendszerbeli hiányosságok között említik a biztonságos, összehangolt tranzit hiányát a célországokba, a gyermekek életkoruknak megfelelő, saját nyelvükön elérhető információkhoz való hozzáférés és a tagállamokon belüli köz- és magánszereplők közötti koordináció hiányát. Ugyancsak megemlítik a magánszereplők bevonását megfelelő szűrés, képzés, felügyelet és támogatás nélkül, valamint „a határőrök és a rendőrség képzésének hiányát a sebezhetőség felmérésére és az emberkereskedelem megelőzésére vonatkozóan”.

Moldova nehéz helyzete

Külön problémát jelent a Moldovába érkező menekültek nagy száma. Európa legszegényebb országa nagyon nehezen birkózik meg a közel négyszázezer menekülttel, ezért a tagállamok felajánlásait várják. Eddig azonban csak 14.500 helyet ajánlottak fel. Ez is oka annak, hogy az Európai Bizottság egy uniós szintű platformot hoz létre a menekültek regisztrálására, amely lehetővé teszi az országok számára, hogy összehangolják a különböző felajánlásokat és igényeket.

A miniszterek amellett is kiálltak, hogy a rendkívüli helyzetben továbbra is szigorúan kell alkalmazni a külső határellenőrzést. Támogatták továbbá a szervezett bűnözéssel szembeni küzdelem uniós hálózatának (EMPACT) mozgósítását annak elkerülése érdekében, hogy a bűnözők kihasználják a helyzetet, ideértve az embercsempészetet, az online csalást és a menekültek támogatására vagy fegyverkereskedelemre szánt pénzeszközök elsikkasztását.

Az ülést követően az Európai Bizottság tíz pontból álló közös cselekvési tervet terjesztett elő az uniós francia elnökséggel egyeztetve, hogy operatív választ adjon a helyzetre.

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG