Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Embertelen választás elé állította a fogyatékossággal élők családját az állam


Gál Ottóné 17 éves gyermekét ápolja salgótarjáni otthonukban 2018. szeptember 27-én. Az asszony két fia Little-szindrómával él, teljes ellátásra szorul
Gál Ottóné 17 éves gyermekét ápolja salgótarjáni otthonukban 2018. szeptember 27-én. Az asszony két fia Little-szindrómával él, teljes ellátásra szorul

Jogerősen is megnyerte a Társaság a Szabadságjogokért az otthon gondozó anyák perét az állam ellen, ezzel egy több mint négy éve húzódó eljárás ért véget. A civil jogvédő szervezet hat anya és gyermekeik képviseletében járt el, mert a családok évtizedek óta hiába vártak érdemi segítséget az államtól. Az ítélet óriási hatással lehet több tízezer, hasonló helyzetben lévő család életére.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta, hogy a magyar állam megsértette a TASZ által képviselt súlyos-halmozott fogyatékossággal élő emberek és az őket gondozó édesanyjuk emberi méltóságát, magánélethez való jogát és egyenlő bánásmódhoz való alapjogát azzal, hogy nem biztosít számukra megfelelő ellátásokat.

A másodfokú bíróság mindenben megerősítette a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét. Az ítélet óriási hatással lehet több tízezer, hasonló helyzetben lévő család életére.

Évtizedek óta hiába vártak érdemi segítséget

A TASZ 2017 decemberében indított pert hat édesanya és gyermekeik képviseletében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, mert a családok évtizedek óta hiába várnak érdemi segítséget az állami szervektől.

Akkor az érintettek már évek óta bombázták az önkormányzatot, a fővárost, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot (SZGYF) és minden elérhető szervezetet, hogy biztosítsanak a gyerekeiknek lakhatást, gondozást, fejlesztést, de érdemi választ nem kapnak.

Mint arra a civil jogvédő szervezet felhívta a figyelmet, a budapesti súlyos-halmozott fogyatékossággal élőknek nem kínál az ellátórendszer lakóotthont a fővárosban, csak a Budapesttől jelentős távolságra fekvő nagy intézetekben (például Csákánydoroszlón, a fővárostól 245 kilométerre, vagy Darvastón, a fővárostól 170 kilométerre).

Kulcs a szabadsághoz – Geri és a Freekey
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:22 0:00

A Fővárosi Törvényszéken megnyerték a pert, négy év kellett hozzá

A Fővárosi Törvényszék 2021 decemberében a felperesek javára döntött. Megállapította, hogy az állam embertelen választás elé állítja a fogyatékossággal élő emberek családjait azzal, hogy vagy mindentől elzárt, határ menti, több száz fős tömegintézményben helyezik el szerettüket, vagy – az ilyen intézményektől elborzadva – életük végéig vállalják a napi 24 órás gondozási munkát.

A Fővárosi Bíróság ítéletében azt is kimondta, hogy a fogyatékossággal élő embereknek joguk van a törvényekben garantált, az emberi méltóságot tiszteletben tartó lakhatási szolgáltatásokhoz, ilyen támogatott lakhatást viszont a magyar állam nem tart fent sem a fővárosban, sem a környékén. A bíróság szerint az állam ezzel megsérti az érintettek egyenlő bánásmódhoz való jogát, hiszen sem a szülők, sem gyermekeik nem tudnak más emberekhez hasonló, méltó életet élni.

Fejenként ötmillió forint a súlyos lelki szenvedésekért

Április 12-én a Fővárosi Ítélőtábla mindenben megerősítette a törvényszék döntését. Jogerősen is kimondta, hogy az állami szervek mulasztása súlyosan sérti a hat felperes család személyiségi jogait, és számukra azonnal létre kell hozni támogatott lakhatási férőhelyeket. Az elszenvedett súlyos lelki szenvedéseik miatt fejenként ötmillió forint is megilleti őket.

Pető Márk ügyvéd, aki az édesanyákat és gyermekeiket képviselte, azt mondta, remélhetőleg precedenst is teremt az ítélet több tízezer, hasonló helyzetben lévő ember számára, hiszen a konkrét ügyben hozott döntés minden fogyatékossággal élő ember lakhatási jogát elismeri.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG