Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Engedélyezték egy új atomerőmű-blokk üzembe helyezését Szlovákiában


A mohi atomerőmű harmadik blokkjának építése
A mohi atomerőmű harmadik blokkjának építése

A szlovák hatóságok jóváhagyták a mohi (Mochovce) atomerőmű új, harmadik blokkjának üzembe helyezését – jelentették be csütörtökön.

Az erőművet üzemeltető társaság, a kormány, az olasz Enel és a cseh EPH tulajdonában lévő Szlovák Villamosművek (SE) még az 1980-as évek végén kezdte meg a harmadik és a negyedik blokk építését, a rendszerváltást követően azonban leállt a munka.

A VVER-440/V213 szovjet technológiájú, nyomottvizes reaktorok építése csak több mint egy évtizeddel később folytatódott, a vezérlőberendezéseket pedig a német Siemens és a francia Areva szállította. Többször elhalasztották az átadást különböző késések miatt, s az eredetileg tervezett költségeket jelentősen meghaladták. 2019-es becslések szerint a projekt nagyjából 5,7 milliárd euróba (2030 milliárd forintba) kerül végül.

Az illetékes szlovák hivatal arról számolt be, hogy feltölthetik a reaktort üzemanyaggal, amint az engedély hatályba lép, ami viszont akár hónapokig is eltarthat, ha bíróságon megtámadják a lépést.

A szlovák energiaigény negyedét fedezné a két új blokk

Az SE megerősítette a jóváhagyás tényét, egyelőre azonban nem kívánta kommentálni ezt az ügyet.

A vállalat honlapján azt írják, hogy a harmadik blokk 99,95 százalékban kész volt márciusban, míg a negyediknél ez az érték 88 százalékon állt.

A mohi atomerőmű két új blokkja Szlovákia energiaigényének mintegy negyedét biztosíthatja majd a tervek szerint. A harmadik reaktor üzembe helyezése 2007 óta először lehetővé teszi, hogy az ország energetikailag önellátó legyen – írta az SE.

A Szlovák Villamosművek az ország legnagyobb energiavállalata, jelenleg három nukleáris reaktort, harmincöt vízerőművet és két szénerőművet működtet.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG