Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Engedményeket kérnek a szankcionált országoknak a járvány miatt


ENSZ - Az Egyesült Nemzetek Szervezete
ENSZ - Az Egyesült Nemzetek Szervezete

26 ország, köztük Irán, Kína és Oroszország úgy gondolja, hogy a nyugati szankciók nehezítik a járvány elleni védekezést az érintett országokban.

26 ország arra szólítja fel az Egyesült Államokat és a többi nyugati országot, hogy vonja vissza az aktuálisan kivetett szankcióit, hogy így könnyítsék a megszprító intézkedések által érintett országok dolgát a koronavírus-járvány elleni harcban. A szankciók beszüntetésének fő szószólója Kína volt, az ország ENSZ-nagykövete október 5-én beszélt erről az ENSZ Közgyűlésének emberi jogi tanácsa előtt.

Kína szerint a szankciók sértik az ENSZ alapokmányát és ellentétesek az emberi jogokkal, mivel aláássák az érintett országok polgárainak jólétét és az egészséges élethez való jogát. A szankciók beszüntetését követelő országok között van Irán, Oroszország, Szíria és több másik olyan ország is, amelyek ellen szankciókat vezetett be az Egyesült Államok, az Európai Unió vagy más nyugati országok.

Rendkívüli segélycsomag

Ezzel párhuzamosan, de ettől függetlenül a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jóváhagyott egy új rendkívüli segélycsomagot, amelynek az a célja, hogy segítse a szegény országokat az adósságaik törlesztésében és a járvány hatásainak átvészelésében.

A hitelek törlesztése mellett a csomag az IMF reményei szerint „segít majd felszabadítani olyan pénzügyi erőforrásokat, amelyeket a létfontosságú egészségügyi és egyéb célok” megvalósításához használhatnak föl az országok. Több ország mellett Afganisztán és Tadzsikisztán is kap az IMF segélycsomagjából.

XS
SM
MD
LG