Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ennyit takarított meg Szombathely az energiakorlátozásokkal


Újabban hideg van a Szombathelyi Képtárban
Újabban hideg van a Szombathelyi Képtárban

Szombathelyen takarékosság miatt bezárták a Savaria Mozit, a Smidt Múzeumot, a Víztorony kiállítórészét a fűtési szezonra, míg más intézményeknél a nyitvatartási időt korlátozták. Tovább üzemelnek viszont a sportlétesítmények, a magánmozik, éttermek, szállodák és a nagy fürdők. Utánajártunk, mennyit takarít meg a város a korlátozásokkal: lapunk kikérte és megkapta tíz szombathelyi kulturális intézmény fűtéssel kapcsolatos adatait.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly júliusban jelentette be, hogy az áram és a gáz csökkentett ára csak az átlagfogyasztás mértékéig marad fenn, az azt meghaladó részre már piaci ár vonatkozik. A bejelentés leginkább a magánembereket sokkolta, de a drámaian megemelkedett energiaárak a vállalkozások és az önkormányzatok működését is alapjaiban veszélyeztetik.

A szombathelyi városvezetés tavaly szeptemberben hirdetett meg egy 74 pontos megtakarítási programot, amelynek nagy vesztesei a kulturális intézmények voltak. A fűtési szezonra teljesen bezárták a Savaria Mozit, a Smidt Múzeumot, a Víztorony kiállítórészét, míg más intézményeknél (Szombathelyi Képtár, Művelődési és Sportház, Berzsenyi Dániel Könyvtár, Weöres Sándor Színház, Savaria Múzeum, ISEUM, Schrammel-gyűjtemény) a nyitvatartási időt korlátozták.

A bejelentett intézkedéseket a lakosság egy része megértéssel fogadta. Ugyanakkor az energiaválság ellenére például a sportlétesítmények mellett tovább üzemeltek például a magánmozik, éttermek, szállodák, és az előzetes várakozásokkal ellentétben a nagy fürdők sem zártak be.

Valószínűleg nem mi voltunk az egyetlenek, akikben felmerült a kérdés, hogy mennyi értelme volt a szombathelyi korlátozásoknak, mennyit takarít meg vele a város. A kulturális intézmények fűtésével kapcsolatos kérdéseinket még év elején küldtük el a polgármesteri hivatalnak, a válasz most érkezett meg.

A Savaria Mozi ajtajára lakat került
A Savaria Mozi ajtajára lakat került

A Károlyi Ákos jegyző által megküldött adatokból megtudhatjuk, mennyibe kerül egyes intézmények fűtése (a tavaly januári adatokat kértük ki), és azt is, hogy mennyi lett volna az idei számla változatlan feltételek mellett. A jegyző összesítette is a számokat, és két adathoz megjegyzést fűzött.

A bezárt intézmények esetén elhanyagolható lehet a januári számla, ugyanakkor a részlegesen nyitva tartó épületekre – ahogy erre többször célzott is a városvezetés – még becslések is alig vannak, hiszen ilyen helyzet korábban még soha nem volt. Kérdés, hogy ilyen nagyságrendű megtakarításért (a mi becslésünk szerint havi tíz-húszmillió forintról van szó) érdemes-e hibernálni a város kulturális életét.

A szombathelyi színház
A szombathelyi színház

A lista alapján a Weöres Sándor Színház (WSSZ) tavaly januári gázszámlája volt a legmagasabb (1,5 millió forint), ennek harmada volt (420 ezer) az önkormányzati mozi fűtése. Mindkét intézményt sokan használják. A WSSZ bérletesei ugyan a pandémia alatt megfeleződtek, de még így is 1600 körül alakul a számuk, amihez még hozzájönnek az előadásokra jegyet váltó nézők. Az önkormányzati mozi havi nézőinek száma a bezárás előtt két-háromezer volt havonta.

Mellbevágóan magas összeg a nemrég felújított Szombathelyi Képtár fűtési költsége, pedig elvileg a felújításkor új hőszigetelést is kapott az épület. Sajnos azt tapasztaltuk, hogy a nyitvatartási idő és a fűtés csökkentésével hideg van az épületben, ami riasztó lehet a látogatók számára.

Szalagavató a Művelődési és Sportházban (MSH)
Szalagavató a Művelődési és Sportházban (MSH)

A rövidebb nyitvatartás ellenére a látogatottság nem esett vissza a városi könyvtárban, ahonnan naponta 2000-2400 dokumentumot visznek el a szombathelyiek. Az AGORA – Művelődési és Sportház Szombathely (MSH) viszonylag sokba kerül, viszont sokan is használják. Itt jellemzően nagy rendezvényeket (koncertek, előadások, szalagavatók, bálok stb.) tartanak, de nemrég beköltözött ide a városi tévé és a szimfonikus zenekar is.

A Víztorony a legtakarékosabb helyszín
A Víztorony a legtakarékosabb helyszín

Figyelemre méltó a város két új kulturális helyszínének (Víztorony, Schrammel-gyűjtemény) viszonylagos takarékossága is. Igaz, ezeket jóval kevesebben látogatják, mint a nagyobb intézményeket.

Józing Antal írása.
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG