Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

ENSZ: A nők jogainak korlátozása, bíróság nélküli kivégzések jellemzik a tálibok afganisztáni uralmát


Egy afgán lány könyvet olvas otthonában, Kabulban, Afganisztánban 2022. június 13-án
Egy afgán lány könyvet olvas otthonában, Kabulban, Afganisztánban 2022. június 13-án

Az ENSZ szerint a tálib hatalomátvétel óta eltelt csaknem egy év alatt az emberi jogok helyzete jelentősen romlott Afganisztánban, annak ellenére, hogy a fegyveres erőszak összességében érezhetően csökkent.

Az ENSZ afganisztáni missziójának (UNAMA) szerdán közzétett „Emberi jogok Afganisztánban” című jelentése kiemeli az afgán nők helyzetét, akiknek jogait drasztikusan korlátozták, mióta a tálib fegyveresek augusztusban visszatértek a hatalomba, azt követően, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi erők kivonultak az országból.

Afganisztán nagy részén a lányok csak a hatodik osztályig járhatnak iskolába. Márciusban a tálibok elrendelték, hogy a lányok középiskoláit bezárják.

„2021. augusztus 15-e óta a nők és lányok jogait fokozatosan korlátozták az oktatásban, a munkahelyen és az élet egyéb területein, sok esetben teljesen elvették” - áll a jelentésben.

„Az a döntés, hogy a lányok nem térhetnek vissza a középiskolába, azt jelenti, hogy a lányok egy generációja nem fogja befejezni a teljes, 12 éves alapfokú oktatását. Ugyanakkor a nemi alapú erőszak áldozatai számára korlátozták az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést az igazságszolgáltatási mechanizmusok és menedékhelyek megszüntetésével” – derül ki a jelentésből.

„A lányok és nők oktatása és részvétele a közéletben alapvető fontosságú minden modern társadalom számára. Az ő visszaszorításuk az otthonaikba megfosztja Afganisztánt attól a jelentős hozzájárulástól, amit nyújtani tudnak. A mindenki számára elérhető oktatás nemcsak alapvető emberi jog, hanem egy nemzet haladásának és fejlődésének kulcsa is” - mondta Markus Potzel, az ENSZ-főtitkár afganisztáni különmegbízottja.

A jelentés kiemeli azt is, hogy a tálib hatóságok büntetlenül sértik meg az emberi jogait azoknak is, akiket fegyveres csoportokkal való kapcsolattal vádolnak. Őket bírósági eljárás nélküli kivégzik, vagy kegyetlen, embertelen és megalázó büntetéseket alkalmaznak velük szemben.

A jelentés összesen 237 bírósági eljárás nélküli gyilkosságot dokumentált - ezek többsége, 160, az afgán hadsereg és kormány korábbi tagjait célozta. A jelentés szerint az Iszlám Állam feltételezett harcosait és a Nemzeti Ellenállási Front nevű fegyveres ellenzéki csoport tagjait is kivégzik bírósági eljárások nélkül.

Az UNAMA szerint az emberi jogok megsértését felerősítette a példátlan méretű országos gazdasági, pénzügyi és humanitárius válság is, a lakosság csaknem hatvan százaléka humanitárius segítségre szorul.

A jelentés sürgette a tálib hatóságokat, hogy tegyenek többet az emberi jogi visszaélések azonosításáért, kivizsgálásáért és törvényes megbüntetéséért.

„Az emberi jogok megsértését a hatóságoknak ki kell vizsgálniuk, az elkövetőket felelősségre kell vonniuk, és meg kell akadályozni, hogy az incidensek a jövőben megismétlődjenek” áll a jelentésben.

XS
SM
MD
LG