Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

ENSZ: Katasztrófa közeleg az egyre súlyosbodó éhezés miatt


Rászoruló családok viszik haza az élelmiszersegélyt Dél-Jemenben 2022. március 29-én
Rászoruló családok viszik haza az élelmiszersegélyt Dél-Jemenben 2022. március 29-én

Tavaly tovább emelkedett az éhezők száma a világon, az ukrajnai háború és a klímaváltozás pedig még jobban súlyosbíthatja a helyzetet, és példátlan migrációs hullámokat válthat ki – figyelmeztettek egy friss ENSZ-jelentésben.

A szakértők kiemelték, hogy 2021-ben a Föld lakosságának közel tíz százalékát sújtotta éhínség, körülbelül 828 millió embert, ami 46 millióval több, mint egy évvel korábban volt, a 2019-es adatoknál pedig 150 millióval. Ezt megelőzően, 2015 és 2019 között nagyjából stagnált az éhezők száma.

„Valós veszélye van annak, hogy ezek a számok a következő hónapokban még magasabbak lesznek” – közölte David Beasley, a Világélelmezési Program (WFP) igazgatója.

Hozzátette, hogy a február 24-én kezdődött ukrajnai háború nyomán megugrott az élelmiszer, az üzemanyag és a műtrágya ára is, ami tovább erősíti a kockázatokat.

„Ez globális destabilizációt, éhezést és példátlan tömeges migrációt fog eredményezni. Cselekednünk kell a közelgő katasztrófa elkerülése érdekében” – fogalmazott.

Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik, előbbi szerepe ráadásul az üzemanyag és a műtrágya kivitelében is rendkívül fontos. A fegyveres konfliktus megzavarta mindkét fél exporttevékenységét, így a globális élelmiszerárak az egekbe szöktek, ami több fejlődő országban komoly tiltakozásokat váltott ki.

Az értékelésben kitértek az élelmezési biztonságra a háború, az időjárási szélsőségek, a gazdasági sokkok és az egyenlőtlenségek szempontjából is.

Rámutattak, hogy 2020-ban az öt év alatti gyerekek 22 százaléka számított alultápláltnak, míg 6,7 százalékuk sorvadásos betegségben szenvedett, ami akár tizenkétszeresére is növelheti a halál kockázatát.

A dokumentumot többek között az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Világélelmezési Program (WFP) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állította össze.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG