Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

ENSZ-ügynökség: Ukrajnában mintegy 8500 civil halálos áldozatot erősítettek meg eddig


Egy nő gyászolja a halottakat egy dnyiprói társasház elleni rakétatámadás helyszínén 2023. február 22-én
Egy nő gyászolja a halottakat egy dnyiprói társasház elleni rakétatámadás helyszínén 2023. február 22-én

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának Hivatala (OHCHR) szerint csaknem 8500 civil halálát erősítették meg azóta, hogy Oroszország tavaly februárban háborút indított Ukrajna ellen, ugyanakkor a halálos áldozatok valós száma ennél több ezerrel magasabb lehet.

Az OHCHR keddi jelentésében közölte, hogy a háború kezdete, 2022. február 24. és 2023. április 9. között 8490 civil halt és 14.244 sebesült meg.

„Az OHCHR szerint a tényleges számok ennél jóval magasabbak, mivel az információk beérkezése néhány olyan helyszínről, ahol intenzív harcok zajlottak, késik, és számos jelentés még megerősítésre vár” – olvasható az ENSZ-ügynökség közleményében.

„Ez érinti például Mariupol, Liszicsanszk, Popaszna és Szeverodonyeck városát, ahol állítólag számos civil vesztette életét” – írták.

A közlemény szerint összesen 6596 halottról és 11.684 sebesültről van megerősített információ az orosz erők által támadott, az ukrán kormány által ellenőrzött területen. További 1894 halottat és 2560 sebesültet erősítettek meg az Oroszország által megszállt ukrán területekről.

Ehhez kapcsolódóan: Ukránok millióit deportálták, ukrán gyerekek százezreit kényszeradoptálták az oroszok

Az ENSZ közölte, hogy 011 civil halálos áldozatot és 13.495 sebesültet erősítettek meg a bombázások, valamint tüzérségi és légitámadások miatt, bár „a tényleges számok ennél jóval magasabbak”.

Az orosz csapatokat azzal vádolják, hogy számos, ukrán ellenőrzés alatt álló régió városait és településeit lövik, számos civil halálát és sérülését okozva, valamint többször megrongálták az energetikai infrastruktúrát, és a téli hónapokban nagy területek maradtak áram nélkül.

Moszkva többször tagadta, hogy az Ukrajna ellen indított invázió kezdete óta civileket célzott volna, annak ellenére hogy a légitámadások gyakran kórházakat, lakóépületeket, iskolákat és más polgári infrastruktúrát érintenek.

Április elején az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elsöprő többséggel szavazta meg az orosz invázió alatt elkövetett háborús bűnöket vizsgáló testület mandátumának meghosszabbítását és kiterjesztését.

XS
SM
MD
LG