Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erasmus-ügy: a magyar diákok esélyeit javítja, hogy nincs még uniós válasz


Orbán Viktor miniszterelnök az EU és a latin-amerikai országok vezetőinek brüsszeli találkozóján, 2023. július 17-én
Orbán Viktor miniszterelnök az EU és a latin-amerikai országok vezetőinek brüsszeli találkozóján, 2023. július 17-én

A Brüsszelben tárgyaló magyar miniszter szerint nem a kormányon múlik, ha elúszik a megállapodás az Erasmus- és a Horizont-ösztöndíjakról, mivel az Európai Bizottság késlekedik, holott pont azért nincs hivatalos reakció, hogy egyáltalán megmaradjon az időben történő megállapodás lehetősége.

Itt tudja meghallgatni a podcastot:

Erasmus-ügy: a magyar diákok esélyeit javítja, hogy nincs még uniós válasz
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:13:41 0:00

Gondolatok a podcastból: Tavaly decemberben zároltak európai uniós pénzeket, részben a kohéziós forrásokból (összesen 6,3 milliárd euró értékben), részben a helyreállítási alapból (ez 5,8 milliárd euró befagyasztását jelentette), és bár a helyreállítási terveket jóváhagyták, a pénzek megszerzéséért indult tárgyalássorozat megakadni látszik.

Három területen indult el a folyamat:

1. A közalapítványi modellben működő egyetemek és intézmények vezetőségében kialakult összeférhetetlenségek felszámolása: itt gyorsan lehetne megoldás, de nincs haladás. A magyarországi egyetemek egyharmada működik ebben a modellben, ez a diákok kétharmadát jelenti. A magyar kormány már küldött egy normaszöveget, amire az Európai Bizottság megüzente, hogy milyen változtatásokat kér, de azért nem hivatalos, írásos formában, mert az olyan szintre dobná vissza az eljárást, ami nagy időveszteséget jelentene. Július közepén szoktak szerződni; azért szeptember 1-je a határidő, mert elvileg még akkor is lenne lehetőség az ösztöndíjak kiírására. Mivel jelenleg sincs magyar jogszabálytervezet, amelyet vizsgálhatnának, és ha lenne is, akkor is egy hónap lenne a tanácsi vizsgálat ideje, ezért szinte lehetetlen időben lezárni a folyamatot.

2. Az igazságszolgáltatási reformok kérdése: az Országgyűlés megszavazott négy reformot a „függetlenség megerősítésére”, de bizonyos végrehajtási intézkedések még hiányoznak. Ezzel együtt van esély rá, hogy július végére olyan állapotba kerül a dosszié, hogy Magyarország hivatalosan kezdeményezze a helyzet újraértékelését, de a bizottságnak három hónapja van erre, majd újabb két hónap, mire a kifizetésekre sor kerülhet, így itt is veszélyben van, hogy érkezik-e idén pénz Brüsszelből.

3. A jogállamisági feltételességi eljárás: ennek lezárása a kohéziós források felszabadítása miatt kulcskérdés. Itt történt a legkisebb haladás, de csak részben teljesítették a feltételeket, ez pedig olyan, mintha semmit nem tettek volna – mondja tudósítónk, aki úgy érzi, mostanra mindkét fél eljutott oda, hogy elfogyott a bizalom. Az EU részéről van egy kétség, hogy a magyar kormány meg akar-e állapodni, és a magyar kormányban is ugyanez a bizonytalanság érezhető a brüsszeli partnerrel szemben.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG