Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erdoğan az öböl menti arab államokban keres gyógyírt a gyengélkedő török gazdaságnak


Szaúdi tisztviselők köszöntik a török elnököt Dzsiddában 2023. július 17-én
Szaúdi tisztviselők köszöntik a török elnököt Dzsiddában 2023. július 17-én

Recep Tayyip Erdoğan török elnök hétfőn Szaúd-Arábiába utazott. Az összesen három öböl menti országot érintő körútján kereskedelmi és befektetési lehetőségeket keres a nehézségekkel küzdő török gazdaság számára.

A török külgazdasági kapcsolatokat irányító bizottság közlése szerint Erdoğan mintegy kétszáz üzletember kíséretében érkezett Dzsiddába. Az al-Szalam-palotában találkozott Mohammed bin Szalmán koronaherceggel, kezet fogott vele, és részt vett egy üdvözlő ceremónián, ahol „boldogságának adott hangot a látogatással kapcsolatban” – jelentette kedd reggel az állami szaúdi sajtóügynökség.

Erdoğan háromnapos útján üzleti fórumokat rendeznek Szaúd-Arábiában, Katarban és az Egyesült Arab Emírségekben.

„Reméljük, hogy egy sor területen javítani fogjuk a kapcsolatainkat és az együttműködésünket. A következő időszakban közös befektetésekre és kereskedelmi kezdeményezések megvalósítására fogunk összpontosítani” – mondta Erdoğan újságíróknak még indulása előtt Isztambulban.

Ehhez kapcsolódóan: A svéd alkuban csúcsosodott ki Törökország új keletű nyugati fordulata

Török gazdasági intézkedések

A látogatással egy időben a törököket forgalmi- és üzemanyagadó-emelések sújtják, amelyek Mehmet Şimşek pénzügyminiszter szavai szerint fontosak a költségvetési fegyelem helyreállításához és az infláció visszaszorításához.

A hivatalos éves inflációs ráta múlt hónapban 38 százalék volt az októberi 85 százalékos csúcs után. Független közgazdászok ugyanakkor fenntartják, hogy a tényleges adat júniusban 108 százalék körül volt.

Törökország folyó fizetési mérlegének hiánya idén rekordszintet ért el – 37,7 milliárd dollárt az első öt hónapban –, és Erdoğan reméli, hogy az olajban és gázban gazdag öböl menti államok segítenek a lyukat befoltozni.

Múlt hónapban a török jegybank jelentős kamatemelést hajtott végre, jelezve az elmozdulást a hagyományosabb gazdaságpolitika irányába, miután a bírálatok szerint a kamatok alacsonyan tartása tovább súlyosbította a megélhetési válságot.

Ehhez kapcsolódóan: Hogy tartja meg népszerűségét a gazdasági bajok ellenére a török elnök?

Erdoğan öböl menti körútját török tisztviselők, köztük Şimşek, Cevdet Yılmaz alelnök és Hafize Gaye Erkan jegybankelnök megbeszélései előzték meg mindhárom országban.

Tíz év mosolyszünet után

Ankara egy évtizedes szünet után a közelmúltban állította helyre kapcsolatait Szaúd-Arábiával és az Egyesült Arab Emírségekkel. A szakadás a 2011-es arab tavasz után következett be, amikor Törökország támogatta a Muzulmán Testvériséget, amelyet egyes öböl menti monarchiák fenyegetésnek tartottak önmagukra nézve.

A kapcsolatokat tovább rontotta, hogy Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Bahrein bojkottálta Törökország szövetségesét, Katart. A szaúdi disszidens újságíró, Dzsamál Ahmed Hasogdzsi 2018-as meggyilkolása Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán a Rijádhoz fűződő kapcsolatok további eróziójához vezetett. Amerikai hírszerző ügynökségek szerint a gyilkosság Mohamed herceg parancsára történt, amit a királyság tagad.

Hétfőn azonban a korábbi feszültségek egyikének sem volt nyoma, a két ország számos gazdasági megállapodást írt alá. A királyság beleegyezett török gyártmányú Baykar drónok vásárlásába is – közölte Halid bin Szalmán szaúdi védelmi miniszter Twitteren.

Amióta Erdoğan két évvel ezelőtt nekilátott a diplomáciai kapcsolatok felvételének a korábban elidegenedett regionális hatalmakkal, az öbölből érkező finanszírozás segít csökkenteni a török gazdaságra nehezedő nyomást.

Erdoğan tavaly látogatást tett Mohammed szaúdi trónörökösnél – az ország tényleges vezetőjénél – és Mohammed bin Zajed al-Nahiannál, az Emírségek elnökénél is, aki egy hónappal ezelőtt Isztambulban járt a labdarúgó BL-döntőn.

Konkrét segítség

Katar és az Egyesült Arab Emírségek nemrégiben mintegy húszmilliárd dolláros devizacsere-megállapodást biztosított Törökországnak, míg Szaúd-Arábia márciusban ötmilliárd dollárt helyezett el Törökország központi bankjában.

Néhány nappal azután, hogy múlt hónapban újraválasztották Erdoğant, az Egyesült Arab Emírségek és Törökország kereskedelmi megállapodást írt alá, amely a következő öt évben elérheti a negyvenmilliárd dolláros értéket.

Erdoğan kedden Dohában Katar emírjével, Tamim bin Hamad al-Tani sejkkel, szerdán pedig Abu-Dzabiban az Egyesült Arab Emírségek vezetőjével találkozik.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG