Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erdoğan maradt Törökország elnöke


Recep Tayyip Erdoğan győzelmének bejelentése után az ankarai elnöki palotában. 2023. május 28.
Recep Tayyip Erdoğan győzelmének bejelentése után az ankarai elnöki palotában. 2023. május 28.

Tayyip Erdoğan meghosszabbította immár két évtizedes elnökségét a vasárnapi választásokon, és felhatalmazást nyert annak az egyre tekintélyelvűbb politikának a folytatására, amely polarizálta Törökországot és megerősítette regionális katonai hatalmi pozícióját.

Kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu "az elmúlt évek legtisztességtelenebb választásáról" beszélt, de nem vitatta az eredményt.

A hivatalos számok szerint Kılıçdaroğlu a szavazatok 47,9%-át szerezte meg Erdogan 52,1%-ával szemben, ami Törökország mély megosztottságára utal.

Az ellenzék most először úgy vélte, hogy nagy az esélye Erdoğan leváltására és politikája megfordítására, ugyanis a két évtizede hivatalban lévő elnök népszerűségét megélhetési válság tépázta meg.

Ehelyett a vasárnapi győzelem tovább erősítette a 85 milliós NATO-tagország bel-, gazdaság-, biztonság- és külpolitikáját átrajzoló Erdoğan legyőzhetetlenségéről alkotott képet.

Újabb öt éves elnökségének kilátása komoly csapást jelent az ellenzéknek, amely azzal vádolja, hogy aláássa a demokráciát, miközben egyre nagyobb hatalmat kaparint a kezébe. Erdoğan ezt tagadja.

Győzelmi beszéd

Ankarai győzelmi beszédében azt ígérte, hogy minden vitát maga mögött hagy, a nemzeti értékek és álmok jegyében egyesíti az országot, ám kicsit később már szidalmazta az ellenzéket, és bizonyítékok felmutatása nélkül azzal vádolta meg Kılıçdaroğlut, hogy a terroristák oldalán áll.

Azt mondta, hogy az általa "terroristának" bélyegzett egykori kurdbarát pártvezető, Selahattin Demirtaş szabadon bocsátása lehetetlen az ő kormányzása alatt.

Erdoğan Törökország legsürgetőbb problémájának az inflációt nevezte.

Ehhez kapcsolódóan: Hogy tartja meg népszerűségét a gazdasági bajok ellenére a török elnök?

Reakciók

Kılıçdaroğlu veresége vélhetően elkeseríti Törökország NATO-szövetségeseit, akiket aggaszt Erdoğan kapcsolata Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki gratulált "drága barátjának" a győzelemhez.

A magyar miniszterelnök még a hivatalos végeredmény kihirdetése előtt angolul és törökül egyaránt gratulált Erdoğannak Twitter-oldalán az újraválasztáshoz. Orbán Viktor megkérdőjelezhetetlennek nevezte a török elnök sikerét.

Joe Biden amerikai elnök a Twitteren ezt írta: "Várom, hogy NATO-szövetségesként tovább dolgozhassunk a kétoldalú kérdéseken és a közös globális kihívásokon."

Az Egyesült Államok és Törökország kapcsolatait visszavetette Erdoğan ellenkezése a svéd NATO-csatlakozás ügyében és Ankara szoros kapcsolata Moszkvával, de nézeteltérések vannak az Egyesült Államok és Törökország között Szíria ügyében is.

Erdoğan: itt most Törökország győzött

A 69 éves Erdogan vasárnap Isztambulban egy busz tetején állva azt mondta ünneplő híveinek: „a mai nap egyetlen győztese Törökország”. „Köszönetet mondok minden egyes emberünknek, aki ismét újabb öt évre ránk bízta az ország kormányzásának felelősségét”.

Erdoğan, az iszlamista gyökerű AK Párt vezetője nacionalista és konzervatív retorikával szólította meg a választókat a megosztó kampány során, és ezzel elterelte a figyelmet a mély gazdasági problémákról.

Győzelmi beszédében ismét az ellenzéket támadta, LMBT-pártinak nevezte őket.

Kılıçdaroğlu, aki azt ígérte, hogy új, demokratikusabb és együttműködőbb pályára állítja az országot, most arról beszélt: a szavazás megmutatta, hogy az emberek le akarják cserélni a tekintélyelvű kormányt. "Az állam minden eszközét egy ember lába elé hordták" - közölte.

Ehhez kapcsolódóan: Elhódítaná a háziasszonyokat Erdoğantól a török ellenzék

Polarizáció és kulturális harcok

Emmanuel Macron francia elnök gratulált Erdoğannak, és azt mondta, Franciaországnak és Törökországnak "nagy kihívásokkal kell közösen szembenézniük".

Irán és Izrael elnöke, valamint a szaúdi király is ott vannak a gratuláló közel-keleti vezetők között. A térségben Erdoğan nem egyszer katonai erővel is növelte a török befolyást, és noha évekig konfliktusban állt a térség számos kormányával, az elmúlt években békülékenyebb álláspontot képviselt.

Emre Erdoğan, az isztambuli Bilgi Egyetem politológia professzora szerint Erdoğan annak köszönheti a sikerét, hogy hívei elhiszik: "képes megoldani a problémákat, jóllehet azok közül sokat ő maga teremtett". Erdoğan megőrizte a konzervatív szavazók támogatását is. "Ezt a korszakot a politikai és polgári szabadságjogok hanyatlása, a polarizáció és a két politikai törzs közötti kulturális harcok fogják jellemezni" - tette hozzá az elemző.

Mi legyen a gazdasággal?

Erdoğan az évek óta tartó gazdasági zűrzavar közepette aratott győzelmet. A bajokért bírálói az unortodox gazdaságpolitikát okolták, amelynek megfordítására az ellenzék ígéretet tett.

A bizonytalanság akörül, hogy egy Erdoğan-győzelem mit jelenthet a gazdaságpolitika számára, rekordmélységbe taszította a múlt héten a lírát.

A Reuters a múlt héten arról számolt be, hogy Erdoğan kormányán belül nincs egyetértés arról, hogy ragaszkodjanak-e az egyesek szerint fenntarthatatlan gazdasági programhoz, vagy felhagyjanak vele.

Kılıçdaroğlu győzelme esetére azt ígérte, hogy helyreállítja a demokratikus kormányzást, visszaállítja az emberi jogokat, és visszaadja az elmúlt évtizedben meggyengített bíróságok és a központi bank függetlenségét.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG