Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erdoğan Törökország EU-csatlakozásához köti a svéd NATO-tagságot


Recep Tayyip Erdoğan, Törökország elnöke
Recep Tayyip Erdoğan, Törökország elnöke

Tayyip Erdoğan török elnök váratlan lépést tett hétfőn: azt mondta, az Európai Uniónak meg kell nyitnia az utat Ankara csatlakozása előtt, mielőtt a török parlament jóváhagyja Svédország felvételét a NATO katonai szövetségbe.

Törökország uniós csatlakozásának kérdése évekre befagyott azután, hogy 2005-ben, Erdoğan első miniszterelnöki ciklusa alatt megkezdődtek róla a tárgyalások.

Ankara és az unió tagjai között évekkel ezelőtt megromlottak a kapcsolatok, különösen a 2016-os sikertelen törökországi puccskísérlet után. Azóta viszont nagymértékben javult a viszony, az unió rá van utalva a NATO-szövetséges Ankara segítségére, különösen a migrációs területen.

Ehhez kapcsolódóan: Komoly fegyvertény lehetne a NATO számára a svéd tengeralattjáró-flotta

Meglepetés

Meglepő fordulatként Erdoğan hétfőn Törökország EU-csatlakozásához kapcsolta Svédország NATO-tagságának jóváhagyását.

„Innen szólítom ezeket az országokat, amelyek több mint ötven éve arra késztetik Törökországot, hogy az Európai Unió ajtajában várakozzon – mondta Erdoğan, mielőtt elindult a vilniusi NATO-csúcsra. – Először nyissák meg Törökországnak az utat az Európai Unióba, aztán majd mi megnyitjuk az utat Svédországnak, ahogy megnyitottuk Finnországnak is” – mondta, hozzátéve, hogy a csúcstalálkozón megismétli a felhívást.

Svédország és Finnország tavaly, Oroszország ukrajnai invázióját követően folyamodott NATO-tagságért, feladva a hidegháború évtizedein átívelő katonai el nem kötelezettségét.

Míg Finnország NATO-tagsága áprilisban zöld utat kapott, Svédországét Törökország és Magyarország még nem fogadta el. Stockholm azon dolgozik, hogy a vilniusi csúcstalálkozón csatlakozhasson a szövetséghez.

Erdoğan azt mondta, hogy Svédország csatlakozása a szövetség tavaly nyári madridi csúcstalálkozóján megkötött megállapodás végrehajtásán múlik, és hozzátette, hogy senki sem számíthat kompromisszumokra Ankarától.

Ankara szerint Svédország nem lépett fel elég keményen azok ellen, akiket Törökország terroristának tekint, főként a Törökország, az EU és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjai ellen.

Erdoğan szólt arról is, hogy szerinte az Ukrajna és Oroszország közötti háború befejezése megkönnyítené Kijev felvételét a NATO-ba.

Ehhez kapcsolódóan: Miről határoznak a NATO-országok vezetői a vilniusi csúcson?

Berlinben pozitív fejleményről beszélnek

Olaf Scholz német kancellár pozitív fejleménynek tartja, hogy Törökország el tudja képzelni Svédország csatlakozását a NATO-hoz.

„Remélem, hogy Svédország hamarosan NATO-taggá válhat – mondta Scholz hétfőn Berlinben, az ausztrál miniszterelnök ottani látogatásán, a NATO e heti csúcstalálkozója előtt. – Ez az, amit pozitív üzenetnek tekintek a török elnök megjegyzései közül.”

Közben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn azt mondta: még mindig lehetséges, hogy Svédország csatlakozhat a szövetséghez a kedden kezdődő csúcstalálkozón, annak ellenére hogy Törökország továbbra is tartózkodik az elfogadásától.

Amikor arról kérdezték, mit szól hozzá, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök összekapcsolta Svédország NATO-tagságát Törökország EU-tagságával, Jens Stoltenberg azt válaszolta: támogatja Ankara európai uniós tagságát, de Svédország már teljesítette a 31 tagú szövetséghez való csatlakozáshoz szükséges feltételeket. „Még mindig lehetséges pozitív döntésre jutni Svédországról Vilniusban” – mondta sajtótájékoztatóján Stoltenberg.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG