Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erdoğan beperli Orbán holland szövetségesét


Geert Wilders felszólal Tommy Robinson brit szélsőjobboldali aktivista támogatóinak találkozóján London központjában, 2018. június 9-én.
Geert Wilders felszólal Tommy Robinson brit szélsőjobboldali aktivista támogatóinak találkozóján London központjában, 2018. június 9-én.

A török elnök sérelmezi, hogy Geert Wilders terroristának nevezte és egy karikatúrát osztott meg róla az interneten. A holland kormány szerint elfogadhatatlan a per.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök feljelentette a török hatóságoknál Geert Wilders holland szélsőjobboldali politikust, amiért az az elnök szerint a közösségi médiában sértő megjegyzéseket tett az rá - közölte a török állami hírszolgálat.

Terroristának nevezte Erdoğant

Wilders, a bevándorlásellenes Szabadságpárt vezetője, vasárnap osztott meg egy Erdoğan-karikatúrát azzal a felirattal, hogy „terrorista”. Hétfőn pedig egy süllyedő hajóról posztolt képet egy török zászlóval, ehhez azt írta: „Viszlát, Erdoğan. Rúgják ki Törökországot a NATO-ból!”

Erdoğan ügyvédei az ankarai ügyészségen adták be a keresetet, mivel szerintük az ügy a török bíróságok fennhatósága alá tartozik, a sértések ugyanis értelmezésük szerint a török elnök ellen irányulnak, és nem Erdoğan mint magánszemély ellen.

„Bár a bűncselekményt közvetlenül az elnöki tisztséget betöltő személy ellen követték el, a minőség, amit megsértettek, a kormányberendezkedés részét képzi” – érveltek az elnök ügyvédei. Szerintük Wilders kijelentései nem esnek a szólásszabadság alá, mert azok Erdoğan „becsületét, méltóságát, jellemét és hírnevét” sértik.

A holland kormány szerint elfogadhatatlan a lépés

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint a per elfogadhatatlan. „Van egy üzenetem Erdoğan elnöknek, és ez az üzenet nagyon egyszerű. Mi, Hollandiában a szólásszabadságot az egyik legünnepeltebb jogunknak tartjuk, és ebbe beleszámítanak a karikatúrák is, akkor is ha politikusokról van szó.”

Törökország régóta kritizálja Wilders nézeteit és politikáját. Mevlüt Cavusoğlu török külügyminiszter „rasszista lúzernek” nevezte a holland politikust, aki szerinte iszlám- és idegenellenességgel próbál támogatókat szerezni.

Erdoğan egy másik közeli politikai szövetségese pedig azt mondta: „a Szabadság Párt degenerált vezetője annyira mélyre süllyedt, hogy terroristának nevezte az elnökünket. Megmutatta, hogy ki az igazi terrorista, a fasiszta és a barbár.”

Az üggyel párhuzamosan Erdoğan Franciaország és Macron ellen is felszólalt, és a francia termékek bojkottjára szólított föl. Ez volt a válasz arra, hogy Franciaországban sok helyen újraközölték a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúráit, hogy így fejezzék ki a szolidaritásukat a brutálisan meggyilkolt francia tanárral.

Wilders jó kapcsolatot ápol Orbánnal

A holland politikus egyike az európai szélsőjobb legismertebb alakjainak, és az elmúlt évtizedben meghatározó hangja volt Hollandiában a bevándorlással kapcsolatos közbeszédnek, igaz soha nem volt kormányon. Wilders iszlámellenes kijelentései Hollandiában is többször botrányt okoztak már, több alkalommal kellett bíróság elé állnia gyűlöletbeszéd vádjával.

A nyáron Orbán Viktor fogadta Wilderst, akivel egy közös képet töltött fel a Facebook-oldalára azzal, hogy „egy kedves holland fickó”, visszautalva arra, hogy a júliusi EU-csúcson „dutch guy”-nak nevezte Mark Rutte holland miniszterelnököt, aki Orbán szerint utálja őt. Wilders is több alkalommal dicsérte Orbánt, és azt is mondta, hogy szerinte „Magyarországon szabadon lehet beszélni az iszlámról”.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG