Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Még csak az udvaron, de jöhet a ballagás. Döntöttek a pótérettségiről is


Tanár felügyel a matematika írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban 2021. május 4-én
Tanár felügyel a matematika írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban 2021. május 4-én

Megjelent a Magyar Közlönyben az a keddtől hatályos kormányrendelet, amely felmenti az iskolákat a rendezvényszervezés tilalma alól. Május 25-től az épületükön kívüli területeken szervezhetnek ballagást az oktatási intézmények.

A kormányrendelet szerint a meghívottak védettségtől függetlenül részt vehetnek az ünnepségen, de ők az épületeken belülre nem mehetnek. Az iskolaigazgatók a ballagásokra speciális szabályokat is hozhatnak és az intézmény vezetője állapíthatja meg a ballagásra beléptethető meghívottak számát is.

Kötelező a maszkviselés, ez alól kivételt csak

  • a hatodik életévét be nem töltött kiskorúak,
  • az autisták, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve spektrumzavarral élők,
  • a ballagók és a ballagáson fellépők kaphatnak.

A kormány arról is döntött, hogy a középiskola utolsó évfolyamát az idei tanévben befejezőnek szóbeli pótlóvizsgát kell szervezni, ha az írásbeli vizsgán vagy a gyakorlati vizsgán neki fel nem róható okból távol maradt.

Ezt a vizsgát a diáknak kell kérelmeznie az intézmény igazgatójánál, az ehhez szükséges dokumentumokat, így a hiányzásról az igazolást – jogvesztő hatállyal –legkésőbb május 28-án 16 óráig elektronikus úton kell elküldeni az intézmény vezetőjének, aki a döntéséről legkésőbb június 1-jéig elektronikus úton értesíti a vizsgázót, valamint – ha emelt szintű szóbeli vizsgát engedélyezett – a vizsga megszervezéséért felelős kormányhivatalt.

Miután „a szóbeli vizsga eredményéből érettségi pont számítható”, a most megjelent módosítás érinti a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló rendeletet is.

XS
SM
MD
LG