Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

“Erkölcsileg züllöttek voltak”: az idős iráni gyerekgyilkos pár sokkoló vallomása


Babak Horramdin idős szüleinek kihallgatása, Teherán, 2021 májusa. Nemcsak fiúk, de lányuk és vejük meggyilkolását is bevallották.
Babak Horramdin idős szüleinek kihallgatása, Teherán, 2021 májusa. Nemcsak fiúk, de lányuk és vejük meggyilkolását is bevallották.

Az iráni hatóságok szerint elkábítottak majd feldaraboltak egy 47 éves filmrendezőt. Ami még sokkolóbb: a saját szülei ölhették meg. Az eset megrázta az országot, annál is inkább, mert az idős szülők bevallották: „erkölcstelen viselkedése miatt” lányukat is megölték.

A felnőtt fiuk megölését állítólag bevalló iráni házaspár azt mondta, hogy a fiú holttestének darabjait szemeteszsákokba rejtették, és Teherán nyugati részén szabadultak meg tőlük.

A 81 éves Akban Horramdin és felesége nemcsak 47 éves filmrendező fiuk, Babak meggyilkolását ismerte el, de bevallották, hogy eltűntnek tartott lányukat és vejüket is megölték.

A tragédiák ráirányították a figyelmet azokra a súlyos, családon belül elkövetett bűncselekményekre, amelyek kiváltó oka a becsület és a szexuális magatartás sajátos megítélése az iráni társadalomban. Ezen kívül pedig azokra a törvényekre is, amelyek korlátozzák a potenciális áldozatok védelmét az őket gondozókkal szemben.

Horramdin gyerekei „erkölcsi lezüllésével” magyarázta a házaspár tetteit, és arra utalt: két további testvért is megöltek volna, ha nem fogják el őket.

Sahram Mokri, aki Babak Horramdin egyik tanára volt az Iráni Fiatal Filmesek Társaságában elmondta: sok iránit sokkolt a bűntettek borzalmas mivolta és a Horramdin család normálisnak tűnő képe közötti kontraszt.

Az emberek hasonlóságot látnak maguk és az ügy szereplői között” – mondta Mokri a félhivatalos ISNA hírügynökségnek.

Semmi megbánás

Jelentések szerint a szülők nem bánták meg tetteiket.

Tiszta a lelkiismeretem. Akiket megöltem, azok erkölcsileg nagyon züllöttek voltak” – mondta Horramdin riportereknek.

Felesége hozzátette, hogy a pár közösen tervezte lányuk, fiuk és vejük meggyilkolását.

Egyáltalán nem vagyok szomorú, sokat szenvedtem miattuk. Együtt terveltük ki. A férjem javasolta, én meg azt mondtam, rendben van” – vallotta be.

Babak Horramdint a család teheráni otthonában ölték meg. Apja azt mondta, hogy először altatótablettákkal elkábították. Amikor még félig eszméleténél volt, cipőfűzővel összekötözték a lábát, mielőtt mellkason szúrták volna.

Az idős házaspár utána a fürdőszobában feldarabolta a holttestet, egy bőröndbe és néhány szemeteszsákba rejtette a testrészeket, majd lakóhelyük közelében kidobta azokat.

Babak Horramdin iráni filmrendező, akit - vallomásuk szerint - idős szülei öltek meg.
Babak Horramdin iráni filmrendező, akit - vallomásuk szerint - idős szülei öltek meg.

A rendőrség május 16-án kapott bejelentést, amikor a maradványokat megtalálták.

Horramdin megcsonkított holttestét ujjlenyomatok alapján azonosították.

Jelentések szerint a szülők azután tettek beismerő vallomást, hogy a rendőrök házkutatást tartottak náluk, és bizonyítékokat fedeztek fel.

Az idősebb Horramdin elmondta, hogy gyakran veszekedtek a fiukkal, aki sokáig Londonban élt, és segédprofesszorként is dolgozott. A férfi szerint „egy pillanatnyi békéjük sem volt a fiú zaklatásai miatt”.

Az apa azt is bevallotta, hogy három évvel korábban megölték a lányukat, Arezút is. Az indok: erkölcsileg züllött volt, drogozott és fiú barátokat hordott haza. Horramdin azzal magyarázta az eltűnését az ismerősöknek, hogy a lányuk Törökországba költözött.

Az idős férfi emellett elismerte, hogy a később meggyilkolt lány és felesége segítségével körülbelül 10 évvel korábban megölte vejét, akit drogcsempésznek nevezett.

A Hamsabri újság idézte a teheráni bűnügyi bíróság vezetőjét, aki szerint a három gyilkosságot hasonló módon követték el.

Több sokkoló eset is történt

A hidegvérű gyilkosságokról szóló hír kapcsolódik egy iráni meleg férfi májusi halálához.

A húszéves Alireza Fazeli Monfared nehezen tudta kezelni a szexuális irányultsága miatti nehézségeket, és arra készült, hogy Törökországba meneküljön.

Feltételezések szerint viszont még mielőtt távozott volna a délnyugati Huzesztán tartományból, családtagjai megölték, miután azzal vádolták, hogy megbecstelenítette a család jóhírét.

Monafredet jelentések szerint egyik féltestvére és unokatestvérei ölték meg, anyjának pedig később szóltak, hogy hol találhatja meg a holttestet.

Tavaly, egy másik nagy visszhangot kiváltó esetben egy feldühödött apa lefejezte 14 éves lányát, mert az meg akart szökni a barátjával.

Romina Asrafi apja állítólag előtte megkérdezte egy ügyvédtől, hogy milyen büntetésre számíthat.

Előzőleg, a barátjával szökni próbáló lányt a rendőrség letartóztatta, majd visszaküldte a családjához.

Enyhe büntetés a gyermekeiket megölő apáknak

Irán a világ ama országai közé tartozik, amelyek a legtöbb embert végzik ki. Az Iszlám Köztársaságban halálbüntetés jár a gyilkosságtól kezdve a kábítószer-kereskedelmen át az állam elleni bűncselekményekig.

A szexuális visszaélésekért és a homoszexualitásért is rendszeresen kemény büntetéseket szabnak ki a bíróságok.

Az Iránban érvényben lévő iszlám törvények miatt azonban lehetséges, hogy Horramdin mindössze három év börtönt kapjon fia és lánya megöléséért.

Az úgynevezett "elégtételi" törvény miatt megúszhatja a halálbüntetést, mivel az iráni iszlám büntetőtörvénykönyv szerint az apák és a nagyapák jogilag gyámnak számítanak.

Viszont, ha veje megöléséért elítélik, akkor halálbüntetés várhat rá – mondta a Szabad Európához tartozó Radio Fardának Mohammad Hoszein Agaszi teheráni ügyvéd.

"Ami a vejét illeti: ha valaki feljelentést tesz, és elégtételt követel, és ha a feleségével együtt bűnösnek mondják ki, akkor valószínűleg halálra ítélik őket."

Mehdi Szaberi, a Teherán tartományi Törvényszéki Orvostani Főigazgatóság pszichiátriai osztályának vezetője szerint a szakértők még nem foglaltak állást a feltételezett gyilkosok mentális állapotáról.

Elmondta, hogy a két személyt már kihallgatták, de további vizsgálatokra van szükség.

Mosztafa Eghlima szociológus azt mondta a Radio Fardának, hogy a jövőbeni hasonló esetek megelőzése érdekében fel kell kutatni a kegyetlen gyilkosságok kiváltó okait.

"Azt mondják: 'Öljétek meg'. És ez mit old meg? Mi tettük ilyenné ezeket az embereket, nem születtek gyilkosnak. Ez emlékeztető számunkra, hogy megvizsgáljuk, mit rontottunk el, ami miatt egyesek eljutnak egy ilyen pontig" – mondta Eghlima.

Heszam Firúzi teheráni pszichiáter szerint az iráni családokban domináns „patriarchális viselkedés” tükrözheti a nyilvános kivégzések, más kemény büntetések, valamint a hírhedten átláthatatlan bírósági rendszer sugallta hozzáállást.

"Amikor nyilvános tárgyalás nélkül ítélnek el, végeznek ki polgárokat vagy több száz embert ölnek meg, egy személyiségzavarban szenvedő apa azt hiheti, hogy neki is ugyanilyen jogai vannak" – mondta a Radio Farda műsorában.

Együttérzési hullám a közösségi médiában

Sok iráni – köztük Horramdin több volt tanítványa és barátja is – nyilvánosan, a közösségi médiában gyászolta a férfit és így próbálta feldolgozni a brutális esetet.

"Az irániak számára a család a legfontosabb menedék" – írta a Twitteren Abbasz Abdi elemző. "Ezért mindenkit elborzasztott Babak Horramdin brutális meggyilkolása".

Mokri filmrendező azt mondta: "Amikor olyan gyilkosságról olvasunk, amely földrajzilag vagy kulturálisan távol van tőlünk... akkor inkább fiktív dolognak tartjuk. Ez az eset viszont, legalábbis bennem azért hagyott nyomot, mert nagyon hasonlít a mi élethelyzeteinkre: egy fiú, aki egyetemi tanár. Sikeres, nyugodt férfi, és egy apa és egy anya, akik olyanok, mint a többi apa és anya."

"Nem tudom elhinni, miért pont te, Babak?" – írta Babak Rokni a Twitteren. "Te voltál a professzorom, és megtiszteltél a barátságoddal. Miért? Hogy tehette ezt veled valaki?"

A Londonban élő filmkritikus, Parviz Zsahed elmondta, hogy a brit fővárosban kulturális és filmes körökben ismerkedett meg Horramdinnal.

"Hallottam, hogy hiányzott neki a családja, és hogy visszatért Iránba. És most láttam ezt a szörnyű hírt. Nem tudom elhinni" – írta Zsahed az Instagramon. "Hogy lehet ilyen brutális egy apa?"

Golnaz Eszfandiari Mahtab Vahidirad és Mohamed Zarghami tudósítása nyomán
XS
SM
MD
LG