Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erősítené kibervédelmét az EU az orosz fenyegetés ellen


Szakemberek munkában az orosz kiberbiztonsági központban 2021. szeptember 8-án
Szakemberek munkában az orosz kiberbiztonsági központban 2021. szeptember 8-án

Az Európai Bizottság csütörtökön két cselekvési tervet javasolt az Oroszország ukrajnai invázióját követő romló biztonsági helyzet kezelésére. Az egyik a kibervédelem erősítéséről szól, a másik pedig a fegyveres erők gyorsabb és könnyebb átjutását tenné lehetővé a határokon.

Az EU vezetői szerint az Európai Unió országai és partnerei elleni orosz kibertámadások riadót fújnak. Több cselekvésre van szükség a polgárok és a fegyveres erők védelmében, és fokozni kell az együttműködést a NATO-val – áll a közleményben.

„A háború visszatért a határainkhoz, Oroszország Ukrajna elleni agressziója világszerte aláássa a békét és a nemzetközi szabályrendszert” – mondta Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője a terveket ismertető sajtótájékoztatón.

„Ez hatással van ránk, védelmi politikánkat ehhez az új környezethez kell igazítanunk.”

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is a növekvő kibertér-fenyegetésekre figyelmeztetett, kiemelve a műholdak, a kritikus infrastruktúra és a kormányzati szervek elleni legújabb támadásokat, amelyek részei Oroszország Ukrajna elleni háborújának is.

„A kiberteret folyamatosan vitatják, elmosódott a határ a béke, a válság és a konfliktus között” – mondta az Egyesült Államok vezette védelmi szövetség főtitkára Rómában tartott beszédében.

„Felszólítom a szövetségeseket, hogy ismét kötelezzék el magukat a kibervédelem mellett több pénzzel, több szakértelemmel és fokozott együttműködéssel. Ez kollektív védelmünk létfontosságú része, és ebben mindannyian együtt veszünk részt.”

Képességek

Az Európai Bizottság által javasolt politika erősítené az EU kibervédelmi képességeit, valamint a katonai és civil kiberközösségek közötti koordinációt és együttműködést.

A kezdeményezés része a bizottság által javasolt intézkedéssorozatnak, melynek célja az EU kiberbiztonságának fokozása a kormányokat és vállalkozásokat világszerte érő kibertámadások közepette.

Múlt héten az EU kiberbiztonsági ügynöksége, az ENISA közölte, hogy az ukrajnai invázió a korábbinál több kárt okozó és szélesebb körű kiberbiztonsági támadásokhoz vezetett az EU-ban júliusig.

Katonai mobilitás

A bizottság másik terve, amely a katonai mobilitásról szól, a csapatok és felszerelések hatékonyabb szállításában, a „jobban összekapcsolt és védett infrastruktúra” kialakításában, valamint a NATO-együttműködés megerősítésében segítené az uniós országokat és partnereiket.

„Ahhoz, hogy a katonai erők valódi változást hozhassanak a földön, gyorsan kell mozogniuk. Nem szabad akadályoznia őket a bürokrácia vagy a megfelelő infrastruktúra hiányának” – mondta Margrethe Vestager, a bizottság alelnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG