Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erősödik az orosz támadás, miután az ukrán ellenállás megfosztotta Putyint a győzelem bejelentésétől


A győzelem napjára emlékeztető poszterek a II. világháború befejezésének 77. évfordulóján Mariupolban 2022. május 9-én
A győzelem napjára emlékeztető poszterek a II. világháború befejezésének 77. évfordulóján Mariupolban 2022. május 9-én

Heves harcok dúlnak Ukrajna keleti részén, orosz rakéták csapódtak be a fekete-tengeri kikötővárosban, Odesszában. Moszkva fokozta a támadást a mariupoli acélgyár ellen, ahol az utolsó ukrán védők továbbra is keményen ellenállnak.

Ukrajna néhány keleti térségében, Luhanszkban, Harkivban és Dnyipróban megszólaltak a légiriadó szirénái május 10-én reggel.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) május 10-én közölte, hogy az ukrán gazdaság csaknem harmadával zsugorodik idén az orosz invázió nyomán.

A londoni székhelyű bank arról számolt be, hogy Ukrajna termelése harminc százalékkal csökken az EBRD márciusi mínusz húszszázalékos előrejelzéséhez képest, amelyet röviddel Moszkva katonai offenzívája után tettek közzé.

Az EBRD hozzátette, hogy Ukrajna gazdasága jövőre 25 százalékkal fog nőni, szemben a márciusi 23 százalékos előrejelzéssel.

Alábecsülték az ukránok elszántságát

A brit védelmi minisztérium május 10-i napi hírszerzési összesítésében azt írta, hogy az ukránok elszántságának téves orosz megítélése vezetett kudarcokhoz a csatatéren, és ez akadályozta meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök sikerrel büszkélkedjen a május 9-i moszkvai katonai parádén mondott beszédében.

A minisztérium szerint az ukrán ellenállás alábecsülése „kimutatható műveleti kudarcokhoz vezetett”, „megakadályozva Putyint abban, hogy jelentős katonai sikert jelentsen be” május 9-én.

Putyin ehelyett az „anyaország védelmében” szükséges lépésként indokolta Oroszország ukrajnai invázióját. Az állítás Nagy-Britannia szerint a második világháborút kirobbantó fasizmust és zsarnokságot idézi.

Putyin, aki a Szovjetuniónak a náci Németország vereségében játszott szerepére emlékező Vörös téri felvonulás díszhelyén ült, megismételte azt az állítását, hogy a NATO fenyegetést jelent Oroszország közvetlen határai mentén, és Ukrajna megtámadása szükséges megelőző intézkedés volt.

Két győzelem napja

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a náci Németország 1945-ös vereségére emlékező beszédében a szövetségesek Hitler elleni harcát országának az orosz agresszió visszaszorításáért vívott küzdelméhez hasonlította.

„Soha nem felejtjük el, mit tettek elődeink a második világháborúban, ahol több mint nyolcmillió ukrán halt meg. Minden ötödik ukrán nem tért haza” – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy „hamarosan két győzelem napja lesz Ukrajnában”.

Ami a frontvonalat illeti, az odesszai városi tanács május 9-én este közölte, hogy rakétákat lőttek ki a városra, és több épületet megsemmisítettek.

Egy ember meghalt, öten megsérültek, amikor hét rakéta talált el egy bevásárlóközpontot és egy raktárt – közölték az ukrán fegyveres erők Facebookon.

„Így ünneplik a győzelem napját. Úgy tűnik, az egyetlen dolog, amit a megszállók kivívtak, az a józan ész és az emberség” – mondta Makszim Marcsenko, az odesszai regionális katonai közigazgatás vezetője.

Óvóhelyre kényszerült az ET elnöke is

Az orosz csapatok május 9-én négy rakétát lőttek ki az odesszai régióra a megszállt Krímből. Ez akkor történt, amikor az Európai Tanács elnöke, Charles Michel látogatást tett a városban, a rakétacsapás óvóhelyre kényszerítette őt és Denisz Smihal ukrán miniszterelnököt.

Mindeközben Ben Wallace brit védelmi miniszter arról beszélt, hogy „minden hivatásos katonát el kell hogy borzasszon az orosz hadsereg viselkedése”, mert nemcsak „törvénytelen támadásban és háborús bűnökben vesz részt, de legfőbb parancsnokai is méltatlanná váltak a rendfokozatukra, olyannyira, hogy hadbíróság elé kellene állítani őket”.

„Ukrajna inváziója révén Putyin és tábornokai belső köre a 77 évvel ezelőtti fasizmust és zsarnokságot tükrözik, megismételve a múlt századi totalitárius rezsim hibáit” – mondta Wallace a brit hadsereg múzeumában tartott beszédében.

Joe Biden amerikai elnök május 9-én jórészt jelképes törvényt írt alá a náci Németország legyőzését elősegítő második világháborús kölcsönbérleti program újraindításáról.

A törvényjavaslat aláírása előtt Biden kijelentette, hogy „Putyin háborúja ismét önkényes pusztítást hoz Európára”, utalva a szövetségesek 1945-ös győzelmének évfordulójára.

Az orosz erőknek mindeddig nem sikerült befejezniük az Azovi-tenger stratégiai fontosságú kikötőjének, Mariupolnak a megszállását. A becslések szerint kétezer ukrán harcos továbbra is ellenáll az Azovstal acélgyár kiterjedt, föld alatti alagút- és bunkerrendszerében.

Mariupol teljes elfoglalása megfosztaná Ukrajnát egy létfontosságú kikötőtől, lehetővé tenné Oroszország számára, hogy szárazföldi folyosót nyisson az illegálisan annektált Krím félszigetre, és csapatokat szabadítson fel a másutt folyó harcokhoz.

Készült az AP, a Reuters, a BBC és a dpa jelentéseinek felhasználásával.
XS
SM
MD
LG