Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erősödik Magyarországon a Covid, egyre több a fertőzött


Főként a gyerekek és a fiatal felnőttek körében terjed most a vírus.
Főként a gyerekek és a fiatal felnőttek körében terjed most a vírus.

Háziorvosokat kérdeztek a tapasztalataikról. Azt mondják, egyre többen fordulnak hozzájuk légúti panaszokkal és az esetek közel felében a Covid-tesztek igazolják a fertőzést. Főként a gyerekek, a fiatal felnőttek körében terjed most a vírus.

Egy Heves megyében, egy Borsodban és egy a Dunakanyarban praktizáló háziorvos is hasonló tapasztalatokról számolt be a Népszavának. Azt mondták, hogy a Covid-fertőzöttek száma nyolc tíz napja kezdett nőni, és főként a gyerekek, a fiatal felnőttek körében terjed most a vírus.

Az orvosok tapasztalatait megerősítették a Neumann Labs laborjainak statisztikái. ez a magáncég alkalmazta elsőként azt a PCR-vizsgálatot a piacon, amely megmutatta azt is, hogy a Covid-vírus mely variánsa okozta a fertőzést. Most naponta néhány száz térítéses Covid-tesztet végeznek. Nyíri Miklós ügyvezető a lapnak azt mondta, hogy míg két hete a minták öt százalékában igazolódott a fertőzést, mostanra ez az arány már 13,5 százalék.

Kemenesi Gábor virológus szerint egyelőre annyit tudni, hogy érkezik Magyarországra is az újabb járványhullám. Európában a fertőzéseket az omikron BA.5 és BA.4 variánsai okozzák. Ezeket a mutációkat először márciusban észlelték, és ahol megjelenik, ott kiszorítja a korábbi variánsokat.

Rusvai Miklós virológus az ATV-ben anomáliának nevezte a fertőzések számának nyári emelkedését, mert a koronavírus nyári terjedése eddig nem volt jellemző. A szakember arról is beszélt, hogy az emlékeztető oltások beadását ő őszre időzítené.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG