Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Földre parancsolták a magyar rendőrök a senkiföldjén, aztán vasrudakkal szétverték – így megy a visszakényszerítés


Kurram Sahzed, miután a magyar rendőrök kivitték a határ melletti senkiföldjére, leültették és összeverték, 2016. augusztus 12-én
Kurram Sahzed, miután a magyar rendőrök kivitték a határ melletti senkiföldjére, leültették és összeverték, 2016. augusztus 12-én

Kurram Sahzad menedéket akart kérni Magyarországtól, a rendőrök viszont kisbuszba pakolták, és tizenegy társával együtt kivitték a szerb határ mellé. Ott átvezették őket a senkiföldjére, leültették, majd vasrudakkal és gumibottal alaposan szétverték. A rendőrök egymást védve, de inkonzisztensen tanúskodtak, az ügyészség pedig a kirívóan erős bizonyítékok ellenére sem volt hajlandó rendesen kivizsgálni az ügyet. Most a férfi pert nyert az Emberi Jogok Európai Bíróságán, húszezer eurót (7,7 millió forintot) fizet neki a magyar állam a fentiekért.

Részletes betekintést enged a magyar állam visszakényszerítési eljárásának gyakorlatába egy most lezárult per a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán.

A harmincéves, pakisztáni Kurram Sahzad 2016. augusztus 11-én tizenegy alkalmi társával együtt illegálisan átszökött a szerb–magyar határon. Azért is tehette ezt, mert fiatal, egyedülálló férfiként a gyakorlatban be se engedték a határon lévő tranzitzónába, ahol legálisan leadhatta volna menedékkérelmét, és meghallgatták volna menekülése történetét.

Mindenesetre másnap délelőtt egy Katymár melletti mezőn a rendőrök megállították az egész csoportot. Sahzad hiába mondta el nekik angolul többször is, hogy menedékkérelmet kíván beadni, a rendőröket ez nem érdekelte.

Irány a senkiföldje, aztán elő a vascsővel

Nem is érdekelhette, mert a szabályozás szerint a rendőröknek válogatás nélkül vissza kellett kényszeríteniük az érvényes papírok nélkül talált embereket a határkerítés túloldalára, azaz Szerbiába, attól függetlenül, hogy sérült gyerekekről, öregekről, várandós nőkről vagy a Sahzadhez hasonlóan menedékkérelemért folyamodókról van-e szó. Ilyenkor még a személyes adatokat sem veszik fel a rendőrök, ami egyébként bűnüldözési szempontból is hátrányos.

Sahzadékat is egy kisbuszba ültették, és levitték a határkerítés mellé. Felsorakoztatták őket, felolvastattak velük egy papírt, amely szerint tudomásul veszik, hogy nem kérhetnek menedéket, hiszen az csak a tranzitzónában lehetséges, és hogy panasszal élhetnek az intézkedéssel szemben.

Ezután átterelték őket a határkerítésbe épített kapun, és megparancsolták nekik, hogy üljenek le a határ túloldalán a fűbe, ahol körbevették őket. Erről eddig egyébként rendőrségi videó is van, amely itt hirtelen véget ér egy „várd meg, amíg lerakja” felszólítás után.

A videó létét egyébként először a rendőrség letagadta, de a későbbi nyomozás végén végül átadták az ügyészségnek.

Ilyen jellegű videókat egyébként általában pont azért készítenek a rendőrök, hogy bizonyítsák, hogy sértetlenül kényszerítették a határ túloldalára az érintetteket

Sahzadék beszámolója és szerbiai kórházi jelentések alapján ezután az egyik rendőr elkiáltotta magát, mire a rendőrök elkezdték őket gumibottal, tonfával és vascsővel agyba-főbe verni. Sahzad az első, fejére mért vascsöves ütéstől egy rövid időre elvesztette az eszmélet, de hamar magához tért – arra, hogy ütik, rúgják, gumibottal és vasrúddal tovább verik.

Amikor ez véget ért, a rendőrök rájuk parancsoltak, hogy szaladjanak Szerbia irányába. Sérüléseik folytán pár száz métert tudtak csak futni. Nem sokkal később megmaradt telefonjaikkal fényképeket készítettek sérüléseikről, és Messengeren átküldték egyikük ismerősének.

Kis idő múlva elfogták őket a szerb rendőrök. Sahzad sérüléseit súlyosnak ítélték, a szabadkai kórház sürgősségi osztályára került, ahol megállapították, hogy egész testét véres sebek és zúzódások borítják, fején pedig egy tíz és egy négy centiméter hosszúságú seb van, amelyeket össze kellett varrni.

Sahzad és társai vallomást tettek az esetről a szerb rendőrségnek. Emellett sikerült pontosan megjegyeznie az egyik, őt bántalmazó rendőr ötjegyű azonosítószámát (40052), sőt még azt is megmondta, hogy a férfinak három csillag volt a váll-lapján. A későbbi eljárást segítette, hogy konzisztensen adta elő beszámolóját az ügyről, amit a később előkerülő videó is igazolt.

Az ügyészség szigorúan nem kér cellainformációkat

Sahzad a Magyar Helsinki Bizottság segítségével bepanaszolta a magyar államot, leegyszerűsítve külön azért, mert Magyarországon semmi esélye nem volt tisztességes eljáráshoz, másrészt külön azért, amiért súlyosan megverték, és a magyar ügyészség a bántalmazása miatt indított nyomozással nem kívánt rendesen foglalkozni.

Az eljárás során ugyanis az ott lévő, elsőnek kihallgatott, a kisbuszt vezető magyar rendőr, T. H. azt vallotta, hogy miután átkísérték őket a kerítésen, Sahzadék gyorsan elfutottak a bokrok irányába, és eltűntek, lehetetlen lett volna megverni őket. Ezt a később előkerült videó egyértelműen cáfolta, de az eljárás során nem kívánták újra meghallgatni T. H.-t.

Olyan azonosító van, csak senki nem használja
Az akkori Bács-Kiskun megyei rendőrség kelebiai részlege azt állította az ügyészségnek, hogy a kérdéses, 40052-es azonosítószámot és az ahhoz rendelt tartozékokat 2014 februárja óta nem használja náluk senki, ezeket azóta egy fiókban elzárva tartják.


T. M. rendőr I. Cs. rendőrhöz hasonlóan azt vallotta, hogy igazából pont elmentek a helyszínről, amikor átkísérték Sahzadékat a kerítésen. Egy harmadik, épp a videó időtartamáig jelen lévő rendőr szerint Sahzadék átmentek a kapun, de azért ültek le önként, hogy bevárják egymást. A magyar rendőrök csak azért maradtak ott, nehogy rögtön újra visszamásszanak a kerítésen.

A vitás kérdést eldönthették volna az érintettek telefonjának cellainformációi. Ha ezt kikérik, eldőlt volna, hogy ki mennyi ideig tartózkodott a videóban is szereplő kapunál. Az ügyészség viszont ezt abszolút nem találta indokoltnak, nem akarták kikérni.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságán mindezt nem találták kielégítő színvonalú eljárásnak, szerintük a magyar állam az elvárható nyomozati lépéseket nem volt hajlandó megtenni az ügyben. Sőt, szokatlanabb módon még azt is kimondták, hogy Sahzadot tényleg megverték a magyar rendőrök.

„A bizonyítékok, a rendőrök ellentmondásos vallomásai, az általuk készített videófelvétel és a bántalmazást cáfolni képes bizonyíték, magyarázat teljes hiánya arról győzte meg a strasbourgi bíróságot, hogy a bántalmazás az ügyfelünk által előadott módon történt” írta a Helsinki Bizottság.

Meglepő ötletet is bedobott a magyar állam
A magyar állam a nemzetközi per során megpróbált azzal is érvelni, hogy esetleg mások verték meg Sahzadékat, vagy saját magukat verték össze, mármint a csoport gyorsan összeveszett, és brutálisan bántalmazták egymást, vagy csak Shahzadot, amíg rájuk nem találtak a szerb rendőrök. A bíróság ezeket nem találta alátámasztott felvetésnek.

Ezért húszezer eurót, nagyjából 7,7 millió forintot ítéltek meg az azóta Pakisztánba visszatérő férfi javára. Arra viszont már nincs érdemi esély, hogy a magyar ügyészség új eljárást kezdjen egy hét évvel ezelőtt történt ügyben.

Ide kapcsolódik: Az EU-ban nem elfogadható, ha Magyarország leginkább átpofozza a menedékkérőket a szerb határra

„Az ítélet azt is visszaigazolja, hogy a menedékkérőket és külföldieket Magyarországon is megilleti a tisztességes eljárás a bántalmazások kivizsgálására és a bűnösök felelősségre vonására. Bízunk benne, hogy a hazai nyomozó hatóságok a mai strasbourgi ítéletnek megfelelően értelmezik majd kötelezettségeiket, amikor hasonló panaszok kivizsgálása lesz a feladat. Sajnos bőven lesz lehetőségük a korrekcióra: csak az elmúlt héten 4766 visszakényszerítés történt” – közölte Pohárnok Barbara, Kurram Sahzad jogi képviselője.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG