Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erőszakkal küldték az ukrajnai háborúba egy ellenzéki csecsen rokonait


Szajd-Ahmed Jangulbajev a Ramzan Kadirov Telegram-csatornájáról származó videón
Szajd-Ahmed Jangulbajev a Ramzan Kadirov Telegram-csatornájáról származó videón

A csecsen hatóságok erőszakkal besorozták és minimális alapkiképzés után az ukrajnai háborúba küldték egy prominens ellenzéki család több tagját. Az ok: a család a Vlagyimir Putyin elnökkel szoros szövetségben álló regionális vezető, a tekintélyelvű Ramzan Kadirov bírálója.

A Jangulbajev fivérek négy rokonát – apai ágon nagybátyjukat és három unokatestvérüket – erőszakkal küldték háborúba Csecsenföldre. A testvérek Ramzan Kadirov tekintélyelvű csecsen vezető – és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik hű támogatója – rezsimjének bírálói: Abubakar emberi jogi aktivista, míg Ibragim és Bajszangur az ellenzéki 1ADAT Telegram-csatornával áll kapcsolatban.

Abubakar Jangulbajev Telegram-csatornáján számolt be arról, hogy a család tagjait kényszerrel küldték a háborúba. Információi szerint apja 55 éves testvére, Szajd-Ahmed Jangulbajev, egy másik testvérének két fia, Adam és Juszup Jangulbajev, valamint harmadik testvérének fia, Haszan Jangulbajev volt az, akit erőszakkal besoroztak.

Apjuknak Adamon, Juszupon és Haszanon kívül nincs más fia. Haszan egy újszülött gyermek apja, Adamnak szintén van egy kisgyermeke. Haszan fiatal korában tuberkulózisban szenvedett.

A különleges erők egyetemén kötöttek ki

Szajd-Ahmed és Adam szerepel egy propagandavideóban, amelyet Ramzan Kadirov csecsen vezető tett közzé. Putyin szövetségese augusztus 7-én arról számolt be, hogy „önkéntesek” újabb csoportját küldték a frontra, akik állítólag katonai kiképzésen vettek részt a gugyermeszi úgynevezett különleges erők egyetemén.

Egy katona (sisakján a csecsen zászlóval) mutatja a képességeit az Orosz Különleges Erők Egyetemén tartott bemutató során a csecsenföldi Gugyermeszben 2021. július 31-én
Egy katona (sisakján a csecsen zászlóval) mutatja a képességeit az Orosz Különleges Erők Egyetemén tartott bemutató során a csecsenföldi Gugyermeszben 2021. július 31-én

Abubakar Jangulbajev a Szabad Európa regionális szerkesztősége, a Caucasus.Realities oldalnak adott kommentárjában elmondta, hogy rokonait a rendőrség őrizetbe vette és a különleges erők egyetemére vitte, ahol esetükben a kiképzés mindössze két-három napig tartott, majd azonnal átadták az Ahmat különleges egységnek, és Ukrajnába küldték őket.

Az Ukrajna elleni háború kezdete óta emberi jogi aktivisták és a Caucasus.Realities forrásai többször beszámoltak arról, hogy az invázió résztvevői között gyakran voltak a csecsen köztársaság olyan lakosai, akiket a biztonsági erők elraboltak.

Néhányuknak azt a választási lehetőséget adták, hogy vagy háborúba mennek, vagy megkínozzák és koholt vádak alapján elítélik őket.

Különösen csecsen ellenzéki aktivisták rokonai válnak katonává. Júliusban például kiderült, hogy Ahmed Zakajev politikus unokaöccsét, Huszeint erőszakkal a frontra küldték.

Kötelező önkénteskvóta

A csecsenföldi tisztviselők, imámok és parancsnokok kötelesek meghatározni egy számot, hány embert szerveznek be az Ukrajna elleni háborúba – e norma teljesítése érdekében a helyieket illegálisan titkos börtönökben tartják fogva, ellenkezésük esetén a rokonaik elleni megtorlással fenyegetik őket.

Szajdi Jangulbajev, a testvérek – Abubakar, Ibragim és Bajszangur – édesapja nyugalmazott szövetségi bíró. 2022. január 20-án a csecsen belügyminisztérium emberei betörtek az oroszországi Nyizsnyij Novgorodban lévő lakásába, és erőszakkal Groznijba, Csecsenföld fővárosába vitték feleségét, Zarema Muszajevát.

Az erőszak alkalmazása miatt a nő eszméletét vesztette. Nem engedték neki, hogy felöltözzön, cipőt húzzon vagy inzulint vegyen be, amire cukorbetegsége miatt van szüksége.

Muszajeva először 15 nap adminisztratív letartóztatást kapott egy rendőr megsértésének vádjával, majd büntetőeljárás indult ellene: állítólag rátámadt a jelentést író rendőrre, és Ramzan Kadirov szavaival élve „majdnem kiszúrta a szemét”.

Muszajevát később csalással vádolták meg, júliusban öt és fél év börtönbüntetésre ítélték. A Támogatás a politikai foglyoknak. Memorial nevű emberi jogi projekt politikai fogolyként ismerte el Zarema Muszajevát.

Kadirov a Muszajeva elrablását követő napon halálosan megfenyegette a Jangulbajev családot. A fenyegetéseket hamarosan megismételte egy videóüzenetben.

Ramzan Kadirov az orosz vezérkari főnök helyettesével, Szergej Kirijenkóval és Jurij Trutnyev orosz miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélés után a gugyermeszi Orosz Különleges Erők Egyetemén 2022 decemberében
Ramzan Kadirov az orosz vezérkari főnök helyettesével, Szergej Kirijenkóval és Jurij Trutnyev orosz miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélés után a gugyermeszi Orosz Különleges Erők Egyetemén 2022 decemberében

A fenyegetésekhez a csecsen biztonsági erők magas rangú tagjai és tisztviselők is csatlakoztak. Február 2-án Groznij központjában tüntetést tartottak a Jangulbajev család ellen, ahol elégették, megtaposták és széttépték a portréikat.

A Szabad Európa Caucasus.Realities szerkesztőségének jelentése alapján.
XS
SM
MD
LG