Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Érvénytelen lett a kavicsbányáról szóló népszavazás Pilismaróton


A pilismaróti kavicsbányát ellenzők egyik plakátja
A pilismaróti kavicsbányát ellenzők egyik plakátja

Pilismarót lakóinak kevesebb mint fele szavazott augusztus 27-én a faluban tervezett kavicsbányáról, így érvénytelen és eredménytelen lett a népszavazás.

Nemrég írtunk arról, hogy több önkormányzati képviselő népszavazást kezdeményezett a Dunakanyar egyik településén, Pilismaróton tervezett kavicsbányáról. Erre augusztus 27-én, azt követően került sor, hogy többéves huzavona után tavasszal visszavonták az üzem környezetvédelmi engedélyét.

Ehhez kapcsolódóan: Vasárnap népszavazás lesz a pilismaróti kavicsbányáról

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról is, hogy a falu korábbi polgármestere és testülete belebukott a bánya tervébe. A település jelenlegi vezetője azt ígéri, hogy szigorú feltételeket tartatna be a beruházóval, így szerinte jót tenne a település fejlődésének a bánya elindítása.

A kavicsbányát támogató szavazásra buzdító plakát
A kavicsbányát támogató szavazásra buzdító plakát

A polgármesterrel szemben a helyiek egy része környezetkárosítónak tartja a tervezett üzemet, és tart a zajtól, a portól, az ivóvízkészlet sérülésétől. A környékbeli településeken is vannak, akik aggódnak, hogy a bánya miatt megnő a teherforgalom, zaj lesz, és elértéktelenednek az ingatlanjaik.

A bányát ellenző és támogató plakátok a településen a népszavazás napján
A bányát ellenző és támogató plakátok a településen a népszavazás napján

Pilismarót weboldalán a népszavazás estéjére megjelent a helyi választási bizottság határozata. E szerint „a népszavazás érvénytelen és eredménytelen
volt, mert a népszavazáson nem vett részt a szavazásra jogosultak legalább fele”.

955 érvényes szavazat kellett volna a népszavazás érvényességéhez (a szavazóköri névjegyzéken lévő választópolgárok száma 1910), amihez nem sok hiányzott. A 781 leadott szavazatból 770 lett érvényes. Az igen szavazatok száma 98, a nem szavazatoké 672 volt.

Megkerestük a polgármestert, hogy megtudjuk, hogyan értékeli a helyzetet, és milyen lépést tervez a bánya ügyében a népszavazás után, de mostanáig nem érkezett válasz megkeresésünkre. Ha érvényes lett volna a népszavazás úgy, hogy többen voksolnak nemmel, az azt jelentette volna, hogy az önkormányzat egy évig nem sorolhatná át a területet a településrendezési tervben nyersanyag-kitermelés (bánya) vagy nyersanyag-feldolgozás céljára szolgáló különleges beépítésre szánt vagy beépítésre nem szánt övezetbe. (Erről szólt a népszavazási kérdés.)

A bánya ellen kampányoló civil szervezet (Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület ) és magánemberek úgy értékelik az eredményt, hogy bár nem volt érvényes a szavazás, szerintük mégis jól mutatja, hogy a pilismarótiak nagy többsége ellenzi a bányanyitást.

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG