Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erzsébetváros indokoltnak látja a nem használt teraszok utáni díjat


Üres a budapesti Dohány utca 2020. március 16-án.
Üres a budapesti Dohány utca 2020. március 16-án.

A vendéglátósok nem gondolták volna, hogy Erzsébetvárosban akkor is érdemben kell fizetniük a teraszok helyfoglalása után, amikor tilos kinyitniuk. Az önkormányzat szerint viszont indokolt a díj.

November közepe óta zárva vannak a bárok, kocsmák és kávézók az országban. Akkor még nem lehetett tudni, hogy ez meddig fog tartani, de kormány bizakodó volt, az országot felkészültnek mondták, a járványt pedig lényegesen nagyobb betegszám esetén is kezelhetőnek.

Úgy tűnhetett, hogy nem lesz már óriási gond

"A vakcina már a horizonton van, néhány hetet kell még kibírni" – tájékoztatott Orbán Viktor november 13-án. "

A kormány az elmúlt hónapokat arra használta fel, hogy felkészüljön, és a védekezéshez szükséges eszközök rendelkezésre állnak" – állította Gulyás Gergely miniszter november 16-án.

"Jelenleg a magyar egészségügy képes a vírust kontroll alatt tartani, bármilyen gyorsan terjedjen is" – mondta szintén Gulyás miniszter november 17-én. Szerinte emellett az egymillió főre vetített halottak száma alapján Magyarország jól védekezett.

A valóság rácáfolt ezekre a várakozásokra, a járvány terjedése márciusban rekordokat dönt, és a rendelkezésre álló oltásokat beadásának üteme is lényegesen lassabb, mint lehetne.

A cégek is másra számítottak

"Eszünkbe se jutott, hogy esetleg február-március-áprilisig nem tudunk kinyitni" – magyarázta Sári Gergely, a VII. kerületi bár, a Skal üzletvezetője.

Ehhez képest viszont azzal szembesültek a kerületi vendéglátóhelyek, hogy arra az időre is közterület-használati díjat kérhet tőlük a kerület, amikor már csaknem 150 napja nem nyithatják ki sem a teraszokat, se mást.

"Eszünkbe sem jutott, hogy fizetni kell a közterületért, amit nem használhatunk"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:07 0:00

Megkérdeztük ezért a VII. kerületi önkormányzatot, hogy miért tartanak indokoltnak beszedni a nem használható teraszok után egy 100 forint/m2/napos díjat. Ez egyébként kevesebb, mint a harmada a szokásos díjnak.

A kerület szerint ez a díj független attól, hogy az adott cégek tudják-e bármire is használni az adott területet. Emellett vissza is adhatják az engedélyüket, és akkor onnantól már nem kell fizetniük.

"A közterület foglalási engedélyt a vállalkozók bármikor visszaadathatják, a közterület használatát megszüntethetik, amivel ettől az időponttól a fizetési kötelezettségtől mentesülnek" – válaszolta az önkormányzat "Erzsébetváros nem sarcolja a vállalkozókat" című sajtóközleményében.

Emellett szerintük a kávézók, bárok tudták, hogy mit vállalnak. Ráadásul ezért a díjért azonnal kinyithatják majd teraszaikat is, ha majd megszűnnek a korlátozások.

"A teraszok üzemeltetői, a februári rendelet megjelenése óta, ennek ismeretében nyújtották be közterület-használati kérelmüket. Ezeket a kérelmeket a lehető leggyorsabban bíráltuk el, a kérelmezőkkel pedig tisztáztuk, hogy ha van engedélyük, akkor be kell fizetniük a csökkentett díjat. Ők ezt vállalták, mivel így a nyitásról szóló kormányzati döntés pillanatában már azonnal megkezdhetik a vendéglátó tevékenységet, és nem akkor kell majd engedélyért folyamodniuk" - érvelt DK-s Niedermüller Péter vezette önkormányzat.

A kerület hozzátette, hogy a felügyeleti díjat viszont nem kell kifizetni. Ezt azoknak a vendéglátósoknak kell fizetnie, akik éjfél után is nyitva tarthatnak és alkoholt is árulnak.

"A díj kiszámításánál figyelembe vesszük, hogy a törvény mely napokra engedélyezi az éjszakai nyitva tartást, így a kijárási tilalom bevezetése óta ilyen díjat nem szabott ki az önkormányzat"

-írták.

Ételt oszt a válság miatt nehéz helyzetbe kerülteknek egy budapesti étterem
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:25 0:00

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG