Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Észak-Írország: a brexit kereskedelmi alku nyomán elszabadult az erőszak


Lázongó fiatalok felgyújtottak egy buszt az észak-írországi Belfastban, 2021. április 7-én. Az EU-kilépés utáni kereskedelmet szabályozó, Brüsszellel kötött egyezmény felborította a törékeny politikai egyensúlyt a brit tartományban
Lázongó fiatalok felgyújtottak egy buszt az észak-írországi Belfastban, 2021. április 7-én. Az EU-kilépés utáni kereskedelmet szabályozó, Brüsszellel kötött egyezmény felborította a törékeny politikai egyensúlyt a brit tartományban

A héten már négy éjszakán át folytatódott a randalírozás és rendbontás az észak-írországi Belfastban. Szerdán este a lázongók nagy „haditényre” lehettek büszkék: felgyújtottak egy ellopott buszt, a kivonuló rendőröket pedig megdobálták.

A brexit módját szabályozó „válási alku” Nagy-Britannia és az Európai Unió között a legjobban a szektás alapon megosztott Észak-Írországban billentette ki a törékeny politikai egyensúlyt – pedig a felek épp ezt akarták elkerülni.

A negyedik napja az utcákon randalírozó, főként fiatalok téglákat, petárdákat és Molotov-koktélokat dobáltak át szerda este a Belfast protestáns és katolikus negyedeit elválasztó „békefal” felett.

Az északír helyettes rendőrfőkapitány, Jonathan Roberts elmondta, hogy a fal mindkét oldalán több száz ember gyűlt össze, „súlyos bűncselekményeket követtek el, rátámadtak a rendőrökre és egymásra”.

Elmondása szerint 55 rendőr sérült meg a több napja tartó lázongásban.

Az erőszakos akciók főként a brit koronához hű, protestáns negyedekben robbantak ki a brexitet követő és Észak-Írországra vonatkozó kereskedelmi szabályok okozta feszültség nyomán. Ezzel párhuzamosan romlik a viszony a helyi autonóm parlamentben a hatalmat megosztó protestáns (koronahű) és katolikus (az ír sziget egyesítését megcélzó) pártok között.

Brit‒európai kereskedelmi egyezmény: olaj a tűzre?

A közvetlen kiváltó oknak a brexit és az uniós brit kilépés utáni kereskedelmi kapcsolatokat szabályozó komplex egyezmény tűnik. Az alku egyfajta vámhatárt hoz létre Észak-Írország és Nagy-Britannia többi része között, hogy akadály nélkül átjárható maradjon az ír-északír határ, és ezzel ne csorbuljanak az 1998-as nagypénteki békeegyezmény vívmányai.

Csakhogy úgy tűnik, a brit‒uniós megállapodás és a brexit nyomán felmerült ellátási gondok felborították a már eddig is törékeny egyensúlyt az északír politikában.

Boris Johnson brit miniszterelnök elítélte a lázongókat, a helyi autonóm kormányzat pedig csütörtökre válságtanácskozást hívott össze. Johnson arra emlékeztette az országrészben élőket, hogy „a különbségeket párbeszéd, és nem erőszak és bűncselekmények útján lehet megoldani”.

Arlene Foster, északír első miniszter, a koronahű Demokratikus Unionista Párt vezére és politikai ellenfele és helyettese, Michelle O’Neill, a „nacionalista” Sinn Feinn első embere is elítélte a rendbontást és a rendőrök elleni támadásokat. (A „nacionalista” szóval az északír politikában az ír sziget egyesítéséért kampányoló erőket írják le.)

A rendőrök szerint a „parák” tüzelték fel a fiatalokat

A szerdai rendbontás a Belfast és Londonderry városok (utóbbit a katolikusok Derrynek hívják) brit-párti, unionista negyedeiben kirobbant húsvéti erőszakot követi. A lázongók autókat gyújtottak fel és gyújtóbombákkal dobáltak meg a rendőröket.

A hatóságok szerint a törvényen kívül helyezett félkatonai szervezetek (helyi szlengben a „parák”) tüzelték fel a fiatalokat.

Láttuk, hogy fiatalok vettek részt a súlyos rendbontásban és súlyos bűncselekményeket követtek el, és esetenként ezeket a cselekményeket felnőttek támogatták, bátorították és vezényelték” – mondta Jonathan Roberts rendőrfőnök.

Észak-Íroszágban az 1998-as nagypénteki béke előtti évtizedekben a két közösség paramilitáris szervezeteinek támadásaiban és a brit katonaság és rendőrség fellépéseiben több mint háromezer ember vesztette életét.

Pengeélen az EU és Nagy-Britannia határán

A mostani, brit‒uniós kereskedelmi megállapodást a koronahű protestánsok úgy interpretálják, hogy az új határt hozott létre az Ír tengeren, és ezzel aláásta Nagy-Britannia és Észak-Írország unióját.

Az unionisták attól tartanak, hogy az új helyzet nyomán szorosabbra fonódnak a tartomány és az Ír Köztársaság közötti szálak, és megerősödhet az egyesítést követelő mozgalom.

A brexit utáni kereskedelmi egyezmény alkalmazását Nagy-Britannia és az Európai Unió is bírálta.

Az alku nyomán megnőtt az exportvállalkozásokra nehezedő bürokratikus teher, megnőttek a szállítási költségek, jelentősen visszaesett a brit‒európai kereskedelem, Észak-Írországban pedig gondok merültek fel egyes szupermarketek készleteinek feltöltésénél.

Az északír autonóm kormányzatot vezető Demokratikus Unionista Párt ezért a kereskedelmi megállapodás felmondását sürgeti.

XS
SM
MD
LG