Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Étteremben szegte meg a járványügyi szabályokat a cseh egészségügyi miniszter


Roman Prymula cseh egészségügyi miniszter 2020. szeptember 28-án.
Roman Prymula cseh egészségügyi miniszter 2020. szeptember 28-án.

Lemondásra szólította fel Roman Prymulát a cseh kormányfő. Az egészségügyi miniszter a maszkviselési és a zárva tartási szabályokat is megsértve látogatott el egy prágai étterembe.

Ultimátumot adott a cseh kormányfő az egészségügyi miniszternek, vagy lemond, vagy meneszti pozíciójából. Roman Prymulát az egyik fővárosi étteremben fotózták le késő éjszaka, a vendéglátóhelyekre vonatkozó zárvatartási és a mindenkire vonatkozó maszkviselési szabályok megszegése közben.

Andrej Babiš cseh kormányfő újságíróknak úgy fogalmazott: „Miközben az egészségügyi személyzet az állampolgárok megmentéséért küzd, ez teljesen elfogadhatatlan”- jelentette ki október 23-án, egy nappal azután, hogy Prymulát lencsevégre kapták egy étteremben, ahol értekezletet tartott.

Az egyik cseh bulvárlap, a blesk.cz buktatta le az egészségügyi minisztert, akinek javaslatai alapján a kormány újabb és újabb szigorításokat vezetett be az országban a járvány megfékezésének érdekében. A lap olyan képeket közölt, amiken a miniszter úgy hagyja el az éttermet, hogy nem visel maszkot, majd a hivatali autóba is úgy száll be.

Nem elvitelre rendelt

Október 14-től teljes tilalmat rendeltek el Csehországban, ahol a koronavírus járvány miatt a bároknak és az éttermek is be kellet zárnia, az éttermek kizárólag elvitelre főzhetnek.

A blesk.cz beszámolója szerint ennek ellenére a cseh egészségügyi miniszter szerdán nem sokkal este 10 óra után érkezett meg a prágai Rio's Vyšehrad étterembe, ahol a többi közt a képviselőház egyik tagjával, az ANO 2011 párt képviselőjével, Jaroslav Faltýnekkel is találkozott. Az éttermet a miniszter 23:30 után hagyta el, maszkot pedig még akkor sem viselt, amikor beszállt az autóba.

Lemondásra szólították fel

Az ellenzék távozásra szólította fel Roman Prymulát, de a minisztert nem csak az ellenzék soraiból támadják, a kormány tagjai is elhatárolódnak. Jan Hamáček, a szociáldemokraták képviselője a facebookon azt írta:

„A szabályok kivétel nélkül mindenkire érvényesek. Prymula miniszternek és Faltýnek képviselőnek magyarázatot kell adnia arra, hogy mit kerestek a rendkívüli állapot alatt egy hivatalosan bezárt étteremben. A maszkviselés elmulasztása az állampolgárok megcsúfolása. Lehetetlen, hogy a kormányt és a kormánykoalíciót olyan emberek képviseljék, akik nem tartják tiszteletben a kormány döntéseit”- írta kormányfő-helyettes és belügyminiszter, aki egyben a központi válságstáb vezetője is.

Prága polgármestere vizsgálatot ígér az ügyben, twitter bejegyzésében azt mondta:

„Az önkormányzat közigazgatási eljárást fog lefolytatni a Rio étteremmel kapcsolatos jogsértések kivizsgálása érdekében. Annak ellenére, hogy egyesek azt gondolják, hogy rájuk nem vonatkoznak a korlátozások, az itt szereplő szabályok igenis mindenkire egyformán vonatkoznak”.

Az oktatási miniszter közben elnézést kért a szülőktől és a tanároktól, tekintve, hogy az ügy kirobbanása után a gyerekeknek sokkal nehezebb lesz elmagyarázni a maszkviselés szükségességét.

XS
SM
MD
LG