Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

EU-barát ellenzéki politikus nyerte a moldovai elnökválasztást


Maia Sandu 2020. november 7-én, a moldovai elnökválasztás két fordulója között.
Maia Sandu 2020. november 7-én, a moldovai elnökválasztás két fordulója között.

A szavazatok 99 százalékának összeszámlálása alapján Maia Sandu volt miniszterelnök, a Világbank egykori közgazdásza a voksok 57 százalékát kapta az elnökválasztás vasárnapi, második fordulójában.

A Központi Választási Bizottság hétfőre virradóra, a moldovai fővárosban, Chisinauban nyilvánosságra hozott adatai szerint a hivatalban lévő, oroszbarát elnökre, Igor Dodonra a szavazók 43 százaléka voksolt.

Sandu támogatói a Cselekvési és Szolidaritási Párt (PAS) központjában ünnepelték a győzelmet. Magas, több mint 52 százalékos volt a részvétel az elnökválasztás második fordulójában, ez csaknem 10 százalékponttal magasabb, mint az első forduló során regisztrált részvétel.

Sandu már a két héttel korábbi első fordulót is megnyerte, de november 1-jén még egyik jelöltnek sem sikerült átlépnie az 50 százalékos küszöböt, így második fordulóra is szükség volt.

A 48 éves Maia Sandu az első nő Moldova államfői posztján és a második elnök, akit közvetlenül választanak meg, Moldovában ugyanis 2016-ig a parlament döntött az elnök személyéről.

XS
SM
MD
LG