Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

EU: Felszította az antiszemitizmust Oroszország ukrajnai háborúja


Orosz háborúellenes aktivista mutatja az online kapott fenyegetéseket Újvidéken, Szerbiában 2022. július 28-án
Orosz háborúellenes aktivista mutatja az online kapott fenyegetéseket Újvidéken, Szerbiában 2022. július 28-án

Virágzik az interneten a dezinformáció és a zsidók elleni gyűlölet az Ukrajna elleni orosz invázió alatt, tovább súlyosbítva a Covid–19-világjárvány idején beindult tendenciát – áll egy csütörtöki európai uniós jelentésben.

Michael O’Flaherty, az EU bécsi székhelyű Alapjogi Ügynökségének (FRA) igazgatója szerint „a koronavírus-járvány és Oroszország Ukrajna elleni agressziója tovább szította az antiszemitizmust, amely továbbra is komoly problémát jelent társadalmainkban”.

Egy júniusi munkacsoportülésen már kiemelték a „hamis narratívák” és az antiszemitizmust gerjesztő dezinformáció kockázatát, miután Oroszország olyan kifejezések használatával visszaélve indokolta háborúját, mint a „náci” és a „népirtás”, az ukrán kormányra utalva.

Idén júliusban összeállított éves jelentésében az FRA közölte, hogy „a zsidó közösségeket Európa-szerte mélyen érintette” az online gyűlölet és félretájékoztatás az orosz invázió és a járvány kapcsán.

Ehhez kapcsolódik: A Balatonnál találnak menedéket az Ukrajnát elhagyó haszid zsidók

Az unió jogvédő ügynöksége megismételte, hogy „az antiszemita incidensek nyilvántartása továbbra is gyenge Európa-szerte”, az adatgyűjtés és a besorolás országonként eltérő.

Két EU-tagállamból, Magyarországról és Portugáliából nem állnak rendelkezésre hivatalos adatok a nyilvántartásba vett antiszemita incidensekről, ami megnehezíti a helyzet érdemi összehasonlítását az egész közösségen belül.

Egyes országokban, például Ausztriában és Finnországban „a legtöbb ilyen incidens az interneten történt”. Az Európai Bizottság 2021 októberében mutatta be a legelső, antiszemitizmus elleni stratégiáját.

Brüsszel 2024-ben, illetve 2029-ben várhatóan jelentéseket tesz közzé ennek végrehajtásáról, ezek készítésénél az FRA antiszemita incidensekre vonatkozó adataira is támaszkodik majd.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG