Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

EU: Magyarország szinte biztosan soros elnök lesz, de lehetnek korlátok


Elkéstek, és az egységes fellépés is hiányzik – mondja brüsszeli tudósítónk podcastunkban arról, megakadályozhatja-e bármelyik politikai erő az Európai Parlamentben Magyarország soros EU Tanácsának elnökségét 2024 második félévében. A feladatok meghatározásakor azonban jöhetnek még korlátozások.

Itt tudja meghallgatni a podcastot:

EU: Magyarország szinte biztosan soros elnök lesz, de lehetnek korlátok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:07:25 0:00

A nyár derekán az EU intézményeiben is kitör a vakáció, így ezeket a heteket használjuk arra, hogy általánosabb témákat beszéljünk át jó tudni vagy ki gondolta volna megközelítéssel.

A beszélgetés főbb témái:

  • Akik támadják az elnökséget, elkéstek, és nincs meg az egységes politikai akarat sem a tanács, sem a bizottság részéről.
  • Mindenki egyszerűsíteni akarja az ügyeket, nem bonyolítani.
  • Az elnökségek hármas egységekben gondolkodnak, közös programmal; ezt kellene alapjaiban átírni, ha kútba esne a magyar elnökség.
  • Magyarország elnöksége kicsit béna kacsa időszakra esik: az EP-választások után új intézmények felállítása folyik majd abban a félévben.
  • Nem lesz jogalkotás ebben az időszakban, azaz az elnökségi feladatok közül az egyik legfontosabb marad ki.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG