Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

EU: Már több mint 100 ezer katonát vont össze Oroszország az ukrán határon


Ukrán katona tüzelőállásban Kelet-Ukrajnában, a hadsereget az oroszbarát szeparatistáktól elválasztó vonal mentén, 2021. április 16-án
Ukrán katona tüzelőállásban Kelet-Ukrajnában, a hadsereget az oroszbarát szeparatistáktól elválasztó vonal mentén, 2021. április 16-án

Több mint százezer orosz katona van az ukrán határon és az elcsatolt Krím-félszigeten közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének az irodája. A Pentagon szerint ez több, mint 2014-ben volt.

Josep Borrell azután beszélt erről, hogy az uniós külügyminiszterek meghallgatták ukrán kollégájuk tájékoztatását a helyzetről. Hétfői sajtókonferenciáján eredetileg több mint 150 ezer katonát említett, de nem árulta el, honnét jönnek a számok.

Irodája később több mint 100 ezerre módosított, anélkül, hogy ezt megindokolta volna.

Borrell azt mondta, egyelőre nem terveznek újabb gazdasági szankciókat, és nincs napirenden orosz diplomaták kitiltása sem, annak ellenére, hogy szerinte a mostani haderő-összevonás a mindenkori legnagyobb ilyen akció Ukrajna határain.

Nem világos, hogy hadgyakorlat folyik-e

Washingtonban a Pentagon arról beszélt, hogy az orosz csapatösszevonás jelentősebb, mint a 2014-es volt, és nem világos, hogy hadgyakorlatról van-e szó.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő azt mondta: az orosz haderő-összevonás több tízezer katonát érint, de neki nincs tudomása olyan hírszerzési jelentésről, amely több mint 150 ezer katonáról szólna.

"Gépfegyverekkel lőnek ránk" - jelentés egy ukrán lövészárokból
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:54 0:00

Aggodalomra ad okot a fekete-tengeri helyzet is

Az Egyesült Államok is „mély aggodalmát” fejezte ki amiatt, hogy Oroszország a Fekete-tenger egyes részeinek lezárását tervezi külföldi hadi és egyéb hajók előtt, közölte Ned Price külügyi szóvivő.

Ez egy újabb, előzmény nélküli kiterjesztése az Ukrajna aláásására és destabilizálására indított moszkvai hadjáratnak” ‒ közölte Price.

Oroszország átmenetileg korlátozta a külföldi hadihajók, és ahogy fogalmazott, „más állami hajók” mozgását a Krím-félsziget környékén.

Figyelmeztetés a légitársaságoknak

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, miután uniós kollégáit tájékoztatta a helyzetről, arra szólította fel Brüsszelt, rendeljen el újabb szankciókat Oroszország ellen.

A feszültség Moszkva és Kijev között egyre nő a csapatösszevonások és az ukrán hadsereg, illetve az oroszbarát szeparatisták kelet-ukrajnai összecsapásai miatt.

Az amerikai szövetségi légügyi hivatal hétfőn lehetséges repülésbiztonsági kockázatokra hivatkozva azt sürgette, hogy a légitársaságok „a legnagyobb elővigyázatossággal” repüljenek az ukrán‒orosz határ közelében.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG