Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Védené az újságírókat az Európai Bizottság


Vera Jourova uniós biztos
Vera Jourova uniós biztos

A testület az újságírók elleni egyre gyakoribb támadások miatt fogalmazott meg ajánlásokat. Ezek között szerepel, hogy a médiumok minden megkülönböztetés nélkül férhessenek hozzá információkhoz, legyenek azok sajtótájékoztatók vagy hivatalos dokumentumok.

Az Európai Bizottság ajánlásait ismertető Vera Jourová úgy fogalmazott, fontos, hogy munkája miatt egyetlen újságíró biztonsága se kerülhessen veszélybe. Támogatni és védeni kell őket kell, mivel szerepük elengedhetetlen a demokrácia működéséhez - tette hozzá a testület értékekért és átláthatóságért felelős tagja.

Panyi Szabolcs: Megértem Pintér Sándort, hogy nem szeretné, ha újságírók kérdezgetnék a Pegasus-botrányról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:33:28 0:00
Közvetlen elérés

Az Európai Bizottság alapvető fontosságúnak tartja, hogy a média megkülönböztetés nélkül férhessen hozzá információkhoz – írta az MTI. A testület kiemelten fontosnak tartja a női újságírók védelmét, aminek kapcsán arra szólította fel a tagállamokat, hogy támogassák azokat a kezdeményezéseket, amelyek célja a női újságírók, valamint a kisebbségi csoportokhoz tartozó és az egyenlőségi kérdésekről beszámoló újságírók szerepvállalásának megerősítése.

A tagállamoknak az ajánlás elfogadása után másfél évük van arra, hogy jelentést tegyenek a bizottságnak a bevezetett intézkedésekről, amihez uniós pénzt is lehet kérni. Az Európai Unió statisztikája szerint tavaly több mint 900 esetben támadtak meg újságírókat a tagállamokban.

Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
Az MTI összeállítása alapján
XS
SM
MD
LG