Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

EU-reformtervek; tovább csúszó NATO-ratifikáció; kérdőjelek a paksi üzemanyag körül


Orbán Viktor az EU-csúcson 2021. június 25-én Brüsszelben
Orbán Viktor az EU-csúcson 2021. június 25-én Brüsszelben

Kiüresíthetné a magyar EU-tagságot egy friss német–francia reformterv. A svéd külügyminiszter vagy kormányfő budapesti látogatásához köthetik a NATO-ratifikációt. Nem is cserélik franciára a paksi üzemanyagot. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Kiüresíthetné a magyar EU-tagságot egy friss német–francia reformterv

Következményeiben felkínálná az EU közös értékeit következetesen megsértő tagállamoknak a kilépést az integráció mélyítésének logikájából az új, német és francia szakértők által kidolgozott, azonban nem a két ország hivatalos álláspontjának tekinthető reformterv, amely ezáltal ugyanakkor megfosztaná az érintetteket a szavazati joguktól és intézményi képviseletüktől.

A svéd kormányfő vagy külügyminiszter budapesti látogatásához kötnék a NATO-ratifikációt

„Mielőbb beszélgetni akarunk a NATO-csatlakozás megszavazása előtt” – mondta a Szabad Európának egy magas rangú kormányzati forrás. Kevés az esély a magyar kérés teljesítésére. Ha mindez igaz, akkor nemhogy nem szavaz még idén ősszel az Országgyűlés a svéd NATO-tagságról, de a ratifikáció távolabb lehet, mint valaha.

Nem is cserélik franciára a paksi üzemanyagot

Szerződésben vállalta a kormányzat, hogy elkezdi az egyoldalú orosz energiafüggőség felszámolását – legalábbis ami az atomerőmű üzemanyag-ellátását illeti. A bombahír árnyékából e lépés kényszerűsége nem látszódott, ahogy az is figyelmen kívül maradt, hogy Magyarország beállt a sorba – igaz, csupán a legvégére.

Ukrajnai menekült családokat szakíthat szét a kormány új lakhatási szabályozása

Bár Novák Katalin családügyi tizenkét pontja csak arra tér ki, hogy „aki kislánynak született, nőhessen fel lányként, aki kisfiúnak, fiúként”, arra nem, hogy a gyereknek joga van arra, hogy mindkét szülőjével élhessen, a család egysége ettől még alkotmányban biztosított alapjog – amely szeptember 15-től sérülni fog az ukrajnai menedékesek esetében.

Minden korábbinál durvábban felpörgött a magyarok bankszámlás átverése

Extrém módon megugrott a magyarok bankszámlás átverése. Idén csak május és július között több pénzt buktak a magyar ügyfelek, mint 2020 és 2021 között, két év alatt. Részben a hazai fogyasztók tudatlansága lehet a baj, de az is, hogy nem mernek kiállni a bankjukkal szemben a hasonló vitás ügyekben. Alapjáraton ugyanis a banknak kellene megtérítenie az erős megtévesztéssel kicsalt pénzt.

Áll a bál a MÁV és Lázár János között – Tisztogatás, üzengetés, nyomozás

A MÁV saját értékelése szerint is válságos helyzetben van a nemzeti vasúttársaság. A vasúti pályák több mint felén lassújel van, mert olyan rossz állapotú, a vonatok átlagéletkora negyven-ötven év, emiatt állandósultak a késések. Lázár János az utóbbi hetekben keményen odacsapott a vállalatnak, de amíg nem talál hatezermilliárd forintot egy átfogó megújítási program végigvitelére, addig csak tűzoltás zajlik.

Kőkemény feltételeket diktál és titoktartást követel a hulladékpiacot uraló Mol

Idén júliusban átvette a Mol a hulladékgazdálkodás nagy részét. A koncesszió értelmében 35 éven át uralhatja a piacot, diktálhatja a feltételeket leányvállalatán, a MOHU-n keresztül. Sokak szerint irreális elvárásokról van szó, így inkább nem is szerződtek. Arról, hogy a Mol egyeduralma milyen helyzetet teremt a hulladékgazdálkodási piacon, már a tényleges indulás előtt is több cikkben foglalkozott a Szabad Európa gazdasági újságírója, Wiedemann Tamás, aki most a Sztoriban vendége volt.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy a Transparency International Magyarország másodfokon is megnyerte azt a közérdekű adatigényléssel kapcsolatos pert, amelyből kiderülhet, pontosan milyen feltételekkel adta az állam koncesszióba a hazai hulladékgazdálkodást.

Új ingatlan-nyilvántartás: gyorsabb ügyintézés, könnyebb rejtőzködés

Várhatóan már jövőre teljesen új alapokra helyezik a magyar ingatlan-nyilvántartást. Megváltozik az ingatlanokkal kapcsolatos ügyintézés, jelentősen csökken a földhivatalok szerepe. Az ígéretek szerint mindez felgyorsítja és biztonságosabbá teszi az ügyintézést, az elektronikus aláírás kötelezővé tétele ugyanakkor még okozhat fennakadásokat. Az új rendszer már kompatibilis lesz az EU-s adatvédelmi irányelvvel, így nehezebb lesz követni a politikusok vagyonosodását. Ráadásul még az is előfordulhat, hogy a kormány a GDPR-ra hivatkozva a szükségesnél tovább nehezíti az újságírók dolgát.

Kérdések jönnek, még nem zárul le a bírói reformok EU-s vizsgálata

Körülbelül tíz kérdést kell megválaszolnia a magyar kormánynak ahhoz, hogy zöld utat kapjon ősszel az Európai Bizottságtól a kohéziós források egy részének kifizetésére. Pénteken átadták az eddigi utolsó magyar pozíciót az Erasmus-ösztöndíjak rétestésztaként nyúló ügyében.

Célegyenesben az Európai Parlament: elkezdődött az utolsó ülésszak a választások előtt

A ciklus végére az Európai Parlamentben feltorlódik a munka, amit még a közelgő választási kampány is pörget – mondja brüsszeli tudósítónk, aki szerint ez nem rontja az eredményességet. Ellenkezőleg: az újrapályázó képviselők bizonyítani akarnak. A magyar pártok azonban egyelőre hallgatnak.

Lakner Zoltán: A hazugságot föl lehet róni

Érthetetlen, miért kellett hazudnia Gulyás Gergelynek Orbán Viktor nyaralásáról – véli Lakner Zoltán politológus. Szerinte ha ez egy másik nyugati országban történik, az ottani újságírók a fogukkal tépnék szét a hazugságon kapott politikust. A miniszterelnök nyaralásán túl az Elemzőben Kötcse, Lázár János, Horthy Miklós, Vona Gábor és Ursula von der Leyen is terítéken volt.

Molnár László: A kormány társadalompolitikai elgondolása ebben a formájában öngyilkosság

A GKI vezérigazgatója szerint a kormány munkaalapú társadalom szlogenje butaság, ugyanis mindegyik társadalom munkára épül. A kínai akkumulátorgyárak telepítésével kapcsolatban pedig úgy látja: csak a telket biztosítjuk ezeknek az üzemeknek, miközben a magyar vállalkozásokat fosztjuk ki, hogy idegen munkaerőnek adjunk munkahelyeket.

Ugyanazok támadhatták meg a Nemzetközi Sajtóintézetet, akik a kormányfüggetlen magyar lapokat is

Napokon át túlterheléses támadássorozat érte a Nemzetközi Sajtóintézetet, miután komolyabb hatósági fellépést sürgetett a független magyar lapok elleni túlterheléses támadások miatt. A hátrahagyott jelek alapján ugyanazok a szereplők állhattak mindkét támadássorozat mögött.

Példátlan nemzetközi demonstráció Ukrajna mellett a hágai bíróságon Magyarország nélkül

Hétfőn folytatódott a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) Ukrajna jogi csatája Oroszország ellen a tavalyi invázió igazolására használt népirtási vádak ügyében. Közben Moszkva azt akarja elérni, hogy ejtsék az eljárást. A Kijevnek nyújtott nemzetközi támogatás példa nélküli demonstrációján Ukrajna harminckét szövetségese, köztük Kanada, Ausztrália, illetve – Magyarország kivételével – az Európai Unió valamennyi tagállama nyilatkozatokban áll ki az ukrán kormány jogi érvei mellett.

Egy lopott csókból európai politikai botrány, majd jogalkotási láz kerekedett

A nem nemet, az igen pedig igent jelent két ember intim kapcsolatában – ezt a mondatot szeretné paragrafusokba önteni az európai uniós politika. A folyamatnak különös jelentőséget adott a spanyol csókbotrány, amikor a labdarúgó-szövetség elnöke szájon csókolta az egyik játékost. Hogy annak a történetnek mi lesz a vége, azt egyelőre nem tudjuk, az Európai Bizottság elnöke azonban már új jogszabályról beszél, az EP-képviselők pedig indulatos vitában küldték el melegebb éghajlatra a spanyol sportvezetőt, illetve mindenkit, aki hasonló viselkedést tanúsít.

Még mindig túl sok bevétele van Moszkvának a kőolajból

Az energiaszektorra kivetett nyugati szankciók jelentős bevételektől fosztották meg Oroszországot, de az olajembargót alátámasztó mechanizmus komoly működési zavarok jelét mutatja – állapították meg a szankciós rezsim hatékonyságát górcső alá vevő szakértők.

XS
SM
MD
LG