Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU-s polgárok többsége támogatja, hogy a jogállamisághoz kössék a forrásokat


Budapesti tüntetés a CEU ellehetetlenítése ellen 2017. április 17-én.
Budapesti tüntetés a CEU ellehetetlenítése ellen 2017. április 17-én.

Egy friss felmérés szerint az EU állampolgárainak 77 százaléka támogatja, hogy a demokratikus értékektől és a jogállamiságtól tegyék függővé az uniós pénzeket. Tízből 7 magyar is támogatja ezt az elképzelést.

Egy októberi reprezentatív felmérés szerint, amely az Európai Parlament megbízásából készült, az uniós polgárok 77 százaléka véli helyesnek, hogy csak akkor kapjon egy ország az EU-s forrásokból, ha tartja magát a jogállamiság és a demokratikus értékek uniós alapelveihez.

„Ahhoz, hogy az Európai Unió tagjai lehessenek, a tagállamok elfogadják, hogy osztják és betartják a közös értékeket, beleértve a jogállamiságot (amelyben benne van a sajtószabadság, a bíróságok függetlensége, a korrupció elleni harc, az egyének védelme, stb.). Egyetért ön a következő állítással: Az EU-nak csak akkor kéne forrásokat biztosítani a tagállamok számára, ha azok kormányai magukévá teszik a jogállamiságot és a demokratikus értékeket?” – szólt a kérdés. Az összes válaszadó 36 százaléka mondta azt, hogy teljesen egyetért. 41 százalék inkább egyetért. 9 százalék inkább nem ért egyet. Csak 3 százalék mondta azt, hogy egyáltalán nem ért egyet, 11 százalék pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.

Egyedül a csehek vannak tömegével ellene

Luxemburgban, Ausztriában és Máltán a válaszadók több mint fele mondta azt, hogy teljesen egyetért a felvetéssel. A legkevésbé a csehek értettek egyet a feltétellel, ott csak a megkérdezettek 22 százaléka mondta azt, hogy teljesen egyetért, 37 százalék inkább egyetért, 16 százalék inkább nem, 8 százalék pedig egyáltalán nem ért egyet a kritériummal. 17 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre.

Az országokat az igen és inkább igen válaszok összege alapján sorba rakva Magyarország azok között van, ahol az uniós átlagnál kevesebben értenek egyet a jogállamisággal, de a felmérés alapján még így is a magyarok túlnyomó többsége támogatja az állításban foglaltakat, 36 százalékuk teljesen, 36 százalékuk pedig inkább igen, mint nem.

Mindenhol magas a támogatottsága a felvetésnek

A magyar válaszadók csupán 5 százaléka utasította el kategorikusan az EU-s források jogállamisághoz kötését, 10 százalékuk pedig nem tudott válaszolni a kérdésre. Ezzel valamennyivel a lengyelek mögött vagyunk (33 százalék igen, 39 százalék inkább igen, 9 százalék inkább nem, 7 százalék nem), de megelőzzük a hollandokat (32 százalék igen, 39 százalék inkább igen, 11 százalék inkább nem, 3 százalék nem).

Az igenek és inkább igenek tekintetében amúgy Ciprus az első, ott az emberek 89 százaléka hajlik rá, hogy feltételekhez kössék az uniós forrásokat, de a már említett Luxemburg és Ausztria mellett magas a támogatása az elképzelésnek a görögök, a románok és az olaszok között is. A legtöbben a dánok közül nem tudtak válaszolni a kérdésre, minden ötödik dán azt mondta, „nem tudja”, hogy akarja-e ennek a feltételnek a bevezetését.

XS
SM
MD
LG