Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Medián: rekordmagas az EU-tagság támogatottsága Magyarországon


EU-s zászlók lengenek az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben, 2020. december hetedikén.
EU-s zászlók lengenek az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben, 2020. december hetedikén.

Újra rekordmagasan van az uniós tagság támogatása, állítja a Medián egy ezer fős reprezentatív minta telefonos lekérdezése alapján.

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy válaszoló szavazókorú lakosok közül 85 százalék mondta, hogy „teljes mértékben” vagy „inkább” támogatja azt, hogy Magyarország az Európai Unió tagja.

Ilyen magas értéket egyszer mértek korábban, tavaly januárban szintén 85 százalékos volt az uniós tagság támogatása. Emellett

még a kormánypárti szavazóknak is több mint 3/4-e

inkább támogatja az ország uniós tagságát.

A magyar kormány soha nem volt még akkora konfliktusban az unió álláspontjával, mint most, amikor Magyarország Lengyelországgal együtt megvétózta az uniós kültségvetést egy válság közepén.

Ezt nyíltan azért tettük, hogy az uniós pénzek elosztásakor az EU ne ellenőrizhessen jogállami kritériumokat később se.

A Medián mérései alapján az unisó tagságunk kezdete, 2004 óta tartósan 70 százalékot meghaladó többség támogatta Magyarország tagságát.

Ez 2011 őszén csökkent csak jobban, akkor kétharmadosra csökkent. De 2014 után újra 70 százalék föl került a tagság támogatottsága, és azóta érdemben nőtt is.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG