Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

EU terv az LMBT-kisebbséget érő diszkrimináció elleni harcról


Emberek a Berlin Pride 2020-on, 2020. június. 27-én.
Emberek a Berlin Pride 2020-on, 2020. június. 27-én.

Első ízben mutatott be stratégiát csütörtökön az Európai Unió a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, nem bináris, interszexuális és queer emberek jogainak védelméről. A háttérben az áll, hogy egyre aggasztóbb módon diszkriminálják az ilyen identitású embereket, különösen Lengyelországban.

Az EU végrehajtó szerve, az Európai Bizottság a homofób gyűlöletbeszédet is be akarja emelni Európában a bűncselekmények közé. Emellett új törvényeket javasol, amelyek garantálnák, hogy mind a 27 tagállam elismerje az azonos nemű szülői jogokat és biztosítaná, hogy a kormányzati politika jobban tükrözze az LMBTQI identitású emberek szükségleteit.

Biztonság és diszkrimináció-ellenes fellépés

Ez nem ideológiáról, nem férfiakról és nőkről, ez a szerelemről szól” – mondta Vera Jourova bizottsági alelnök. „A stratégia nem irányul senki ellen és nem helyez senkit piedesztálra. Amiről viszont szól, az a biztonság és a diszkrimináció-mentesség mindenki számára”.

A bizottság szerint történt némi előrehaladás az LMBTQI jogegyenlőség irányába, de a 2019-es Európai Alapvető Jogok felmérés szerint az érintettek 43%-a még mindig úgy érzi: szexuális irányultsága vagy gender-identitása miatt diszkriminálják. A koronavírus-járványt kísérő karanténok súlyosbítják a helyzetet – sok fiatal kénytelen olyan helyeken tartózkodni, ahol erőszaknak, ellenséges magatartásnak vagy zaklatásnak van kitéve, vagy ahol szorongástól és depressziótól szenved.

Aggasztó a lengyelországi helyzet

Az egyik példa Lengyelország, ahol az elnök és a jobboldali kormány néhány illetékese a családokra, a heteroszexuális párokra és az ország római katolikus értékeire leselkedő veszélyként állította be az LMBT-jogokat követelő mozgalmat. Az ország konzervatívabb keleti és déli térségeinek több tucat városa jelképesen „LMBT ideológiától szabad” helynek nyilvánította magát.

Az ellenséges hangulat fokozódása miatt sok, magát melegként, biszexuálisként, leszbikusként vagy transzneműként meghatározó lengyel félelemben él, némelyek elhagyták az országot.

Még messze vagyunk attól, hogy az őket megillető módon, teljesen bevonjuk és befogadjuk az LMBTQI-közösség tagjait. Hiszem, hogy a tagállamokkal karöltve mindenki számára jobb és biztonságosabb hellyé tehetjük Európát” – mondta az Unió Egyenlőségi Biztosa, Helena Dalli a stratégia nyilvános bemutatóján.

A jogok védelme megjelenik az uniós külpolitikában is

A terv fokozná a diszkrimináció elleni fellépést, különösen az európai munkaerőpiacon.

Emellett célja az emberek biztonságának garantálása a gyűlölet-bűncselekmények listáját kiterjesztő új törvényekkel, a jogi környezet javítása, például az egynemű partneri kapcsolatok határokon átnyúló elismerésével, valamint az LMBTQI-jogok nemzetközi támogatása az Unió kül- és szomszédsági politikája részeként.

Helena Dalli biztos sürgette a nemzeti LMBTQI-stratégiával nem rendelkező tagállamokat egy olyan terv megalkotására, amely megfelel saját állampolgáraik specifikus igényeinek. A Bizottság nyomon követi az LMBTQI-jogok érvényesülését és 2023-ban áttekinti, hogy milyen haladás történt a korábbi időszakban.

Készült az AP tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG