Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagyot csökkent az EU támogatottsága Magyarországon


A kormány plakátja Budapesten 2022. október 19-én
A kormány plakátja Budapesten 2022. október 19-én

Jelentősen esett az EU-ra pozitívan gondolók aránya Magyarországon, viszont még így is lényegesen jobban bíznak a magyarok az unióban, mint a saját kormányukban – derült ki az Eurobarometer felméréséből –, miközben a magyarok lényegesen súlyosabbnak látják az infláció problémáját és a gazdasági nehézségeket, mint az uniós polgárok átlaga.

Jelentősen, 12 százalékponttal csökkent fél év alatt az Európai Uniót pozitívan értékelők aránya Magyarországon, így jelenleg az EU megítélése a magyarok körében már rosszabb, mint az európai uniós átlag – derült ki az Eurobarometer legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Eggyel pontosabban ez azt jelenti, hogy a magyar lakosság több mint fele helyett már csak 39 százalékuknak ugrik be pozitív kép az EU-ról. Az uniós átlag is csökkent kisssé, de ott 45 százalékon áll. Nagy vonalakban inkább a jobboldaliak, az 55 évnél idősebbek és a kékgalléros munkavállalók gondolkoznak kevéssé pozitívan az EU-ról jelenleg.

Az EU intézményeiben a magyarok fele bízik jelenleg. Ez mondjuk lényegesen jobb, mint a magyar kormány 39 százalékos értéke. A veszélyhelyzeti kormányzás alatt különösen súlyát vesztett hazai parlamentben a válaszadók 38 százaléka bízott.

11 százalékponttal csökkent az is, amilyen arányban elégedett voltak a magyarok a demokrácia hazai működésével. Ez az érték jelenleg 46 százalékon áll.

A magyar társadalom kétharmada szerint viszont Magyarország nem tudna szembenézni a jövővel az unión kívül, ez 59 százalékról növekedett ennyire fél év alatt.

Eurobarometer 2022–23 téli felmérés
A közvélemény-kutatás adatfelvételére 2023. január 12. és február 6. között került sor az Európai Unió 27 tagállamában a 15 évesnél idősebb lakosság körében. A magyarországi adatgyűjtés módszertana személyes megkérdezés (CAPI: Computer Assisted Personal Interviewing) volt, mintája 1040 válaszadóból állt.


Csökkent az elégedettség az Ukrajna orosz megtámadására adott uniós reakcióval kapcsolatban is, ezzel jelenleg a magyarok fele elégedett, pontosan ugyanolyan arányban, mint ahogy a magyar kormány reagálásával.

Az Ukrajnának nyújtott uniós pénzügyi támogatásokat a magyarok 61, az orosz kormány elleni szankciókat 56 százaléka támogatja, de mindkét érték lényegesen alacsonyabb a 75 százalék körüli uniós átlagnál.

A hazai válaszadók a jelenlegi legsúlyosabb személyes és országos problémának az inflációt, a nehezedő megélhetést tartják. A magyarok ezzel az uniós átlagot is messze előzik, a hazai válaszadók 72 százalékának ez a legnagyobb személyes problémája már a fél évvel ezelőtti 64 százalékhoz képest.

Miközben az EU-átlagban az inflációtól egyre kevésbé tartanak személyes és országos szinten is, az emberek 62 százalékának ez a legnagyobb gondja, és már csak 52 százalék tartja az inflációt az egyik legnagyobb országos problémának.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG