Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Euronews: Még nem találtak időpontot, amikor Orbán Viktor felszólalhatna az Európai Parlament első plenáris ülésein


Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson 2023. december 14-én
Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson 2023. december 14-én

Hagyomány, hogy az Európai Tanács soros elnökségét átvevő tagállam miniszterelnöke felszólal az Európai Parlamentben, most azonban egyetlen napon találtak csak időt erre a napirendben. Az a nap viszont nem alkalmas Orbán Viktornak – írja több forrásra hivatkozva az Euronews. A jövő heti plenáris ülés napirendjét a parlamenti frakcióvezetők értekezletén, várhatóan csütörtökön véglegesítik.

A hagyomány szerint az Európai Tanács soros elnökségét átvevő tagállam miniszterelnöke az Európai Parlamentben szokta ismertetni az elnökség hat hónapjára tervezett programját, ekkor a képviselők kérdezhetik is őt.

A hírportál két hiteles forrásra hivatkozva ír arról: Orbán Viktor jelezte az uniós törvényhozásnak, hogy jövő kedden vagy szerdán (július 16-án vagy 17-én) meg tudna jelenni a plenáris ülés előtt, a napirendet meghatározó frakcióvezetők testülete szerint azonban ekkor erre nincs idő.

Az új parlament kedden és szerdán megválasztja az elnököt és a tizennégy alelnököt, csütörtökön pedig az Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki tisztségének újbóli betöltéséről szóló megerősítő szavazást tartják. Pénteken elméletileg felszólalhatna Orbán Viktor, de a hírportál úgy tudja, hogy ez az időpont nem alkalmas neki.

A hírportálnak nyilatkozó egyik forrás elképzelhetőnek nevezte, hogy az utolsó pillanatban lesz megoldás. A jövő heti plenáris ülés napirendjét a parlamenti frakcióvezetők értekezletén, július 11-én véglegesítik.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG