Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Európai Bizottság: Az elmúlt ötszáz év legsúlyosabb aszálya sújtja Európát


Aszály Koszovóban 2022. augusztus 23-án
Aszály Koszovóban 2022. augusztus 23-án

Európa az elmúlt fél évezred legsúlyosabb aszályát éli át – közölte az Európai Bizottság kedden. Közben a legfrissebb adatok szerint a kontinens csaknem kétharmadán a hőhullámok és a kevés csapadék miatt riasztás vagy figyelmeztetés van érvényben.

Az Európai Bizottság által felügyelt Európai Aszálymegfigyelő Intézet (EDO) augusztusi jelentése szerint Európa 47 százalékára figyelmeztetést adtak ki, mert a talaj nedvességtartalma egyértelműen alacsony, míg a kontinens 17 százaléka riasztási fokozatban van, amikor már a növényzet is érintett.

Az aszály a legsúlyosabbnak tűnik az elmúlt legalább ötszáz évben – mondta Johannes Bahrke, az EB szóvivője kedden a jelentés megállapításaira hivatkozva.

„Ez természetesen csak egy első értékelés, a szezon végén végleges adatokkal kell megerősítenünk” – tette hozzá Bahrke.

A jelentés szerint a kukorica, a szójabab és a napraforgó idei terméshozama akár tizenöt százalékkal is csökkenhet.

A folyami hajózást is akadályozza az alacsony vízállás, például a Rajna és a Duna mentén, ami a vízenergia-termelésre is hatással van.

Az augusztus közepi esőzések enyhíthették az aszály hatásait, de egyes helyeken özönvízszerű esőzés és zivatar formájában érkezett, ami további károkat okozott az amúgy is kimerült talajban – olvasható a jelentésben.

Azok a régiók kerültek a leginkább rossz helyzetbe, amelyeket már tavasszal is aszály sújtott, például Észak-Olaszország, Délkelet-Franciaország, valamint Magyarország és Románia egyes területei.

A kutatók előrejelzései szerint a nyugati euromediterrán régióban novemberig a szokásosnál melegebb és szárazabb időjárásra lehet számítani.

Készült a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG