Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Európai újságírók kérik az USA-t, hogy ne szigorítsa számukra a vízumszabályokat


Újságírók figyelik Houstonban a demokraták előválasztásának harmadik elnökjelölti vitáját 2019. szeptember 12-én.
Újságírók figyelik Houstonban a demokraták előválasztásának harmadik elnökjelölti vitáját 2019. szeptember 12-én.

Komolyan szigorítana az USA a külföldi állampolgárságú újságírók vízumszabályain, öt év helyett csak 480 napot lehetnének az országban.

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma szigorítani tervez a külföldi újságírókra érvényes vízumszabályokon.

Eddig általános esetben egy médium öt évre igényelhetett "I" jelű vízumot az USA-ba küldött újságíróinak. Most az új tervezet szerint 240 napra kaphatnának csak vízumot a külföldi újságírók, amit egyszer meg lehetne hosszabbítani még 240 nappal. A szabályozás célja a csalások visszaszorítása és a nemzetbiztonság javítása.

A tervezet ellen közleményben szólalt fel az Európai Műsorszolgáltatók Uniója (EBU) és 23 másik nagy iparági szervezet, köztük például a Reuters, az Associated Press és az AFP hírügynökség.

Azzal érvelnek, hogy egy ilyen szigorítás komolyan befolyásolhatja azt, hogy a külföldi média mennyiben tudja bemutatni az USA-ban zajló eseményeket. Számos médiakiadvány 2-5 évre helyezi át az USA-ba a tudósítóit, azzal a céllal, hogy legyen idejük jobban megérteni az országot és az ott zajló folyamatokat.

Kutatókra és diákokra is vonatkozna
Az "F" és "J" jelű vízumokat is korlátozná a minisztérium az új tervezet szerint, írja a VOA. Előbbi jellemzően a külföldi diákokra, a másik a kutatókra vonatkozik. A diákoknak például fix tartózkodási időt szabnának az új vízummal, míg jelenleg addig maradhatnak, ameddig befejezik az adott tanulmányi programjukat vagy véglegesen ki nem esnek abból.

A tervezet bírálói szerint az sem világos, hogy a 240 napos hosszabbítás pontosan mi alapján dőlne el, és hogy mi történne, miután ez a hosszabbítás is lejárna. Emellett szerintük a kívánt célokat sem érné el a módosítás. Ugyanis már most is meg kell adni az újságíró nevét, támogatnia kell az adott médiumnak is a vízumkérelmet és a vízum csak addig érvényes, amíg az illető annak az adott médiumnak dolgozik.

Az USA idén tavasszal már részben szigorított ezen a területen, akkor a kínai újságírók vízumát korlátozta 90 napban. Ennek az esetnek ugyanakkor az előzményekhez tartozik, hogy két hónappal korábban az USA bejelentette, úgy fog kezelni öt nagy, kínai állami médiumot, mint a külföldi nagykövetségeket. Erre válaszul egy hónappal később Kína kiutasította az amerikai Wall Street Journal három újságíróját, számolt be a történtekről korábban a Reuters.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG