Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Európai Zöld Párt Karácsony Gergelyt támogatja és rossz néven vette az LMP ellenjelöltjét


Karácsony Gergely főpolgármester március 15-i ünnepi beszédén, Budapesten
Karácsony Gergely főpolgármester március 15-i ünnepi beszédén, Budapesten

Az uniós Európai Zöld Párt Karácsony Gergely újraválasztását támogatja. Egyben elhatárolódnak tagpártjuk, az LMP azon döntésétől, hogy Vitézy Dávid személyében ellenjelöltet indítottak. Ezért az Európai Zöld Párt felfüggeszti az együttműködést az LMP-vel az EU-s választási kampány alatt.

"Az Európai Zöld Párt Európa-párti és demokráciapárti mozgalomként elkötelezetten küzd Orbán Viktor magyar miniszterelnök szélsőjobboldali, Európa-ellenes és populista rezsimje ellen. Karácsony Gergely hivatalban lévő főpolgármester második budapesti győzelme nélkülözhetetlen része ezen Európa-párti és demokratikus célok elérésének"

közölte az Európia Zöld Párt (EZP).

Az EZP tehát egyértelműen Karácsony újraválasztását támogatja. Az egyik tagpártjuk, az LMP viszont ellenjelöltet indított Vitézy Dávid, korábbi fideszes államtitkár személyében, ami leírásuk szerint nyilvánvalóan előbbi célok ellenében történik.

Az EZP ezért elhatárolódik az LMP döntésétől, és az uniós választási kampány alatt felfüggeszti az együttműködést a magyar párttal. A fejleményeket pedig továbbra is figyelemmel kísérik közleményük szerint.

Vitézy Dávid március 19-én jelentette be, hogy várakozásoknak megfelelően indul a főpolgármesteri címért. A bejelentés után derült ki, hogy ezt az LMP és egy civil egyesület jelöltjeként fogja ezt megtenni.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG