Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kettős mérce alkalmazásával vádolják Európát menekültügyben


Ukrán menekültek Romániában 2022. március 4-én
Ukrán menekültek Romániában 2022. március 4-én

Az orosz agresszió elől menekülő ukránok gyors befogadása rávilágít, hogy Európa kettős mércét alkalmaz, ugyanis a hasonló helyzetben lévő, Afrikából vagy a Közel-Keletről érkező embereket nem szívesen látják a kontinensen – jelentette ki a világ legnagyobb humanitárius hálózatának vezetője.

Francesco Rocca, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) elnöke hétfőn leszögezte: nem gondolja, hogy bármi különbség lenne aközött, ha valaki az ukrajnai Donyec-medencéből vagy Nigériából, a Boko Haram terrorszervezet elől menekül el.

„Egyenlően kellene kezelni az erőszak elől menekülőket, a védelmet kérőket” – mondta a több mint 192 országban jelen lévő, csaknem 15 millió önkéntessel rendelkező hálózat vezetője.

Sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a menekültek segítése erkölcsi kötelesség. Majd kiemelte: „Az ukrajnai válságra adott politikai, társadalmi és humanitárius válasz megmutatta, mi minden lehetséges, ha az emberséget és a méltóságot helyezik előtérbe, és működik a globális szolidaritás.”

„Reméltük, hogy az ukrán válság fordulópont lesz az európai migrációs politikában, de sajnos nem ez a helyzet” – fogalmazott Rocca, hozzátéve, hogy a huszonhét tagállamot számláló közösség másként áll a keletről és a délről érkező bevándorlókhoz.

„Elfelejtették, mi a béke” – Nem tudni, mi lesz a sorsa az ukrán menekültgyerekeknek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:36 0:00

Oroszország február 24-én megindított ukrajnai inváziója az egyik legsúlyosabb humanitárius válságot eredményezte Európában a második világháború óta. A megtámadott országból több mint hatmillióan menekültek el, Lengyelországba több mint 3,3 millióan, Romániába kilencszázezren, míg Magyarországra mintegy hatszázezren érkeztek az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint.

Az IFRC elnöke szerint ezzel szemben a Földközi-tengeren keresztül érkező menedékkérők egy része belehal az átkelésbe, Európában pedig sokukat jogsértések érik, nehezen jutnak hozzá a legalapvetőbb szolgáltatásokhoz is.

Több mint 48 ezer bevándorló vesztette életét vagy tűnt el a tengeren 2014 óta, az érkezőket pedig gyakran táborokba helyezik, ahol hosszú ideig kell várakozniuk menekültügyi kérelmük elbírálására.

„Európa nagy szívről és lélekről tett tanúbizonyságot, a közösség képes volt tárt karokkal befogadni több millió ukránt néhány nap alatt. Tehát hazudnak arról a fenyegetésről, amit a Földközi-tengeren át érkező néhány ezer ember jelent” – jelentette ki.

„Kettős mércét alkalmaznak. Ez nyilvánvaló” – vélekedett Francesco Rocca, aki szerint nem kellene, hogy az etnikai háttér döntő tényező legyen az életmentés során.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG