Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Eutanázia: Spanyolországban legalizálhatják 


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

A spanyol parlament március 18-án végleg jóváhagyhatja az eutanáziát legalizáló törvényt. A dél-európai ország így azon kevés nemzetek egyike lesz, amelyek lehetővé teszik, hogy a gyógyíthatatlan vagy súlyosan sérült betegek véget vethessenek szenvedéseiknek.

Ezzel a lépéssel – Hollandia, Belgium és Luxemburg mellett – Spanyolország lesz a negyedik olyan európai ország, ahol dekriminalizálhatják a segítséggel végrehajtott öngyilkosságot.

Bár Portugália parlamentje januárban elfogadott egy hasonló törvényt, az ország alkotmánybírósága ezen a héten mégis visszautasította azt.

A spanyol jogszabály lehetővé teszi majd azt a fajta eutanáziát, amikor az egészségügyi személyzet vet véget egy ember életének, hogy enyhítse a szenvedését; illetve lehetővé teszi a segített öngyilkosságot is, amikor a beteg maga hajtja végre az eljárást.

Számos más országban engedélyezett a segített öngyilkosság lehetősége, valamint az úgynevezett „passzív eutanázia" is, amely során az életmentő orvosi kezelést nem hajtják végre.

Több prominens eset késztette a spanyol kormányt a döntésre

Az eutanázia a nyolcvanas évek közepe óta vált az országban a társadalmi vita egyik fontos témájává. Az elmúlt tíz évben pedig számos olyan nagy horderejű eset történt, amelyekre ez a törvényjavaslat tulajdonképpen választ ad.

A kétezres évek elején Luis Montes aneszteziológust azzal vádolták, hogy egy madridi kórházban 73 gyógyíthatatlan beteg halálát okozta. A bíróság 2007-ben ejtette a vádat.

Nemrégiben Angel Hernandez letartóztatása került fel a címlapokra, a nyugdíjast 2019-ben azért tartóztatták le, mert segített az évtizedekig szklerózis multiplexben szenvedő feleségének véget vetni az életének.

Ramon Sampedro esetéből Oscar-díjas film is készült

Ramon Sampedroé az egyik legismertebb eset, életéről Javier Bardem főszereplésével 2004-ben „A belső tenger” címmel film is készült, amely 2005-ben elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.

Sampedro eltörte a nyakát, lebénult és ágyhoz kötve élte az életét. Harminc évig sikertelen harcot folytatott a hatóságokkal, hogy méltó módon fejezhesse be az életét.

A férfi 1998-ben halt meg egyik barátjának, Ramona Maneironak a segítségével.

Maneiro a törvényjavaslat elfogadásának hírére azt mondta, a lépést győzelemként értékeli „azok számára, akik ebből hasznot tudnak húzni", és "Ramon" miatt is.

Sampedro halálakor Maneirot letartóztatták, de bizonyítékok hiányában szabadon engedték. A nő csak évekkel később, az ügy elévülése után vallotta be, hogy segédkezett a férfi halálánál.

Alejandro Amenabar, A belső tenger című film rendezője a film plakátja előtt Beverly Hillsben, 2005. február 25-én.
Alejandro Amenabar, A belső tenger című film rendezője a film plakátja előtt Beverly Hillsben, 2005. február 25-én.

Az egészségügyi dolgozók visszautasíthatják az eljárásban való részvételt

A baloldali és a centrista pártok által támogatott jogszabály lehetővé teszi, hogy bárki, aki „súlyos vagy gyógyíthatatlan betegségben" szenved, vagy aki „krónikus vagy cselekvőképtelen" állapotban van, segítséget kérhessen a halálhoz, hogy elkerülhesse ezzel az „elviselhetetlen szenvedést".

A jogszabály egyben szigorú kritériumokat is előír: a páciensnek – spanyol állampolgárnak vagy törvényesen az országban tartózkodó személynek – „teljes tudatossággal és tudattal kell rendelkeznie", amikor egymást követően 15 napos különbséggel két alkalommal is benyújtják írásban a kérelmet.

A kérelmet el lehet utasítani, ha úgy gondolják, hogy az a követelményeknek nem felel meg és azt egy második orvosnak és egy értékelő testületnek jóvá kell hagynia.

Az egészségügyi dolgozók „lelkiismeretük" alapján visszautasíthatják, hogy részt vegyenek az eutanázia lebonyolításában, amely Spanyolország állami egészségügyi szolgálatán keresztül lenne elérhető.

“Nem akarnék zöldségként élni”

A kormány lépését üdvözölték a krónikus betegek és a halálhoz való jogokért kampányolók is.

„Nincs értelme, hogy az emberek ... méltatlan életet válasszanak" – mondta a 60 éves Sofia Malagon, aki Parkinson-kórban szenved és aggódik, mi fog történni vele, ha demens lesz.

„Nem akarnék zöldségként élni" - mondta Malagon.

A katolikus egyház szerint az eutanázia gyilkosság

A katolikus egyház és Spanyolország jobboldali pártjai határozottan elutasították a kormány lépését.

Az eutanázia „mindig a gyilkosság egyik formája, mivel egyik ember a másik halálát okozza" – nyilatkozta a Püspöki Konferencia, amely Spanyolország vezető püspökeit tömöríti.

„Az orvosok nem akarják, hogy bárki meghaljon – ez benne van a DNS-ükben" – fejezte ki kétségeit a törvény elfogadásával kapcsolatban Manuela Garcia Romero, az Orvosi Főiskolai Szervezet (OMC) vezetőhelyettese.

Készült az AFP tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG