Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Támogatásáról biztosította a méltó halálért küzdő Karsai Dánielt Fabiny Tamás evangélikus püspök


Fabiny Tamás evangélikus püspök
Fabiny Tamás evangélikus püspök

„Az eutanáziával kapcsolatos, nagyon összetett kérdésben személyesen sok a bizonytalanság bennem, de az Ön tevékenységének megismerése segít abban, hogy korábbi véleményemen változtassak. Ezt szeretném Önnek megköszönni” – fogalmaz Fabiny Tamás. Ő az első egyházi vezető, aki személyesen írt a gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogásznak.

Karsai Dániel a püspök engedélyével hozta nyilvánosságra Facebook-oldalán Fabiny Tamás levelét, amely – mint az alkotmányjogász írja – szép példája annak, hogy „az életvégi döntések kérdése nem fekete-fehér. Abból a szempontból sem, hogy, úgymond, vallásos emberek ellenzik, nem vallásos emberek támogatják.”

A püspök szerint az elmúlt hetekben Karsai Dánielnek sikerült „ebben a fájdalmasan megosztott, gyakran gyűlölködő társadalomban egy olyan párbeszédet elindítania, amelyben többnyire észérvek és emberi szempontok ütköznek egymással, és amelyben hosszú idő után mintha újra értelmes vitákat lehetne folytatni”.

A 46 éves Karsai Dániel betegsége, az ALS (amiotrófiás laterálszklerózis) a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható. Az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával jár. A beteg elveszíti mozgásképességét, majd a légzőizmai sem működnek, végül megfullad. Eközben végig a tudatánál lesz, de szenvedéseiről tájékoztatást adni, kommunikálni már nem lesz képes.

Az alkotmányjogász azért fordult a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságágához, hogy méltósággal tudja befejezni az életét, hogy lehetővé váljon Magyarországon az ALS és az ehhez hasonló betegségekben szenvedők számára az eutanázia. A tárgyalás november 27-én és 28-án zajlott Strasbourgban. Karsai Dániel jogi képviselője, Stánicz Péter a Szabad Európának azt mondta: jó volt látni, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) mennyire körültekintően jár el Karsai Dániel ügyében.

A magyar kormányt a perben képviselő Igazságügyi Minisztérium közölte: Magyarországon az eutanázia nem engedélyezett, és nem is kívánják legalizálni. Elfogadhatatlannak tartanak minden olyan döntést, törekvést, amely emberi élet kioltását teszi lehetővé más számára. Döntés jövőre várható Strasbourgban.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG