Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tizenkét év börtönt kaphat a férfi, aki ellopta az egyik ukrajnai Banksy-képet


A helyéről azóta kivágott Banksy-falfestmény Hosztomelben 2022. november 13-án
A helyéről azóta kivágott Banksy-falfestmény Hosztomelben 2022. november 13-án

Az ukrán ügyészség bejelentette, hogy ha bűnösnek találják, tizenkét év börtönbüntetést kaphat az a személy, akit egy Banksy-falfestmény eltávolításának megszervezésével gyanúsítanak egy orosz bombázásokban súlyosan megrongálódott városban.

A gázálarcban és pongyolában tűzoltókészüléket tartó nőt ábrázoló műalkotást tisztviselők szerint december 2-án távolították el a falról a fővárostól, Kijevtől északnyugatra fekvő Hosztomel városában.

Az ukrán legfőbb ügyészség a honlapján közölte, hogy az akciót szervező férfi „gyanúsítotti felszólítást” kapott.

„Tisztában volt az alkotás értékével. Azt tervezte, hogy eladja a graffitit, és a befolyt összeget saját belátása szerint használja fel – áll a január 2-án kiadott közleményben. – Ehhez olyan emberek segítségét kérte, akik nem voltak tisztában a szándékaival, és arról biztosította őket, hogy minden szükséges engedélye megvan a falfestmény leszedéséhez.”

A legfőbb ügyészség több mint kilencmillió hrivnyára (93,4 millió forintra) értékelte a neves brit művész alkotását.

„A bűnözők fatáblák és polietilén segítségével próbálták elszállítani a graffitit” – áll a közleményben.

„A polgárok odafigyelésének köszönhetően a rendőrségnek és más biztonsági erőknek sikerült letartóztatniuk a bűnözőket.”

Korábban az ukrán média arról számolt be, hogy nyolc gyanúsítottat vettek őrizetbe a Banksy-falfestmény ellopásával kapcsolatban.

A falfestményt visszaszerezték, a hírek szerint a sorsa most az ukrán kulturális minisztérium kezében van, ott döntenek róla.

Banksy megerősítette, hogy ő készítette a falfestményt hat másikkal együtt, olyan helyeken, amelyeket heves harcok sújtottak, miután Oroszország február végén megtámadta Ukrajnát.

Az egyiket, egy romhalmon egyensúlyozó tornásznőt, akinek alakját a felszabadult Borogyanka városában egy orosz lövedékek által megrongált épületre festette, Banksy november 11-én mutatta be.

Banksy, akinek kiléte továbbra is ismeretlen, csaknem két évtizede alkot világszerte, többek között New Yorkban, Londonban és Ciszjordániában. Művei zöme politikai üzenetet hordoz.

Készült a Reuters és a dpa beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG