Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

23 évnél fiatalabb nő? Ha kirgiz lenne, egyes politikusok nem engednék, hogy külföldre utazzon


Egy kirgiz nő egy törökországi magánházban dolgozik
Egy kirgiz nő egy törökországi magánházban dolgozik

Egyes kirgiz politikusok korlátozni akarják, hogy a 23 év alatti, egyedül utazó nők külföldre menjenek dolgozni. Azt állítják, hogy a fiatal nőknek migráns munkavállalóként kizsákmányolással és más nehézségekkel kell szembenézniük. A javaslatot a külügyminisztérium elutasította. Hasonló felhívások női jogvédők tiltakozását váltották ki a múltban.

Kirgizisztán az egyetlen olyan ország Közép-Ázsiában, ahol a női migráns munkavállalók száma meghaladja a férfiakét. A nők jelentős része húsz év alatti.

Az átutalásoktól függő ország egyes politikusai azonban korlátozni akarják a fiatal, egyedülálló és a külföldi munkára egyedül útnak induló nők kiutazását.

A politikusok azzal érvelnek, hogy a fiatal nőket gyakran kizsákmányolják, és más nehézségekkel is szembesülnek migráns munkavállalóként.

Múlt hónapban Nadira Narmatova konzervatív törvényhozó azt javasolta, hogy a nők legalább 23 éves korukig ne mehessenek külföldre dolgozni.

Egy május 24-i, a nőkről és a migrációról szóló vitán felszólalva Narmatova bírálta a férfiakat, akik külföldre küldik feleségüket és lányaikat dolgozni, miközben otthon maradnak.

Kirgiz állampolgárok egy oroszországi repülőtéren
Kirgiz állampolgárok egy oroszországi repülőtéren

Egy másik konzervatív törvényhozó, Sailubek Atazov május 26-án azt mondta a parlamentben, hogy az egyedül külföldre utazó fiatal nőknek be kell jelentkezniük a hatóságoknál, és meg kell magyarázniuk, miért és hová szándékoznak menni.

Atazov tavaly össztűz alá került, amikor azt javasolta, hogy a 23 év alatti férjezetlen nőket ne engedjék külföldre, hacsak nem kísérik őket a szüleik.

A javaslat aktivisták tiltakozását váltotta ki, akik szerint a lépés sérti a nők jogait, és Atazov lemondását követelték.

„Amikor azt mondtuk, hogy gondoskodnunk kell a 18 éves lányok biztonságáról, önök miniszoknyában jöttek a parlamentbe tiltakozni, mondván, hogy »18 évesek vagyunk, tudjuk, hová kell mennünk«” – mondta a törvényhozóknak május 26-án Atazov a tavalyi tüntetésekre utalva.

Női kenyérkeresők

A legutóbbi felhívások egy egy évtizeddel ezelőtti ellentmondásos javaslatot idéznek, amelyet Irgal Kadiraljeva törvényhozó nyújtott be. Azt javasolta, hogy a 23 év alatti nők ne hagyhassák el az országot szüleik engedélye nélkül.

A Kadiraljeva által javasolt utazási korlátozás csak a női vendégmunkásokra vonatkoztak volna, azokra a nőkre nem, akik konkrét ajánlatot kaptak külföldi munkavállalásra vagy tanulásra.

Kadiraljeva elmondta, hogy javaslatának célja annak megakadályozása volt, hogy a fiatal kirgiz nők szexuális kizsákmányolás és emberkereskedelem áldozatává váljanak.

Kirgizisztán külügyminisztériuma május 30-án Atazov és Narmatova felhívására azt válaszolta, hogy a nőkre vonatkozó utazási korlátozások sértik az ország alkotmányát. A minisztérium közölte, hogy vizsgálja a kirgiz migráns munkavállalók biztonságának garantálására szolgáló lehetőségeket.

A szomszédos Tádzsikisztánhoz és Üzbegisztánhoz hasonlóan az elszegényedett Kirgizisztánban is sok háztartás függ a külföldön dolgozó, mintegy másfél millió kirgiz migráns által hazaküldött pénztől.

Kudajbergen Nazarbajev kirgiz munkaügyi és migrációs miniszter tavaly azt mondta, 2014 óta folyamatosan nő a kirgiz női migráns munkavállalók száma.

Nadira Narmatova konzervatív törvényhozó azt javasolta, hogy a nők legalább 23 éves korukig ne mehessenek külföldre dolgozni (archív fotó)
Nadira Narmatova konzervatív törvényhozó azt javasolta, hogy a nők legalább 23 éves korukig ne mehessenek külföldre dolgozni (archív fotó)

Egyes becslések szerint a külföldön dolgozó kirgiz nők mintegy 14 százaléka húsz év alatti.

A Törökországban dolgozó mintegy harmincezer kirgiz migráns munkavállaló többsége nő. Sokan közülük a vendéglátó- és szolgáltatási szektorban, valamint magánházaknál dolgoznak, ahol gondozóként, szobalányként és bébiszitterként alkalmazzák őket.

Otthoni lehetőségeket teremteni

Kanikej, az oroszországi Szurgut városában élő kirgiz vendégmunkás szerint a nőkre vonatkozó utazási tilalomról szóló felhívások nem fogják megakadályozni, hogy az emberek munkát keresve elhagyják Kirgizisztánt.

„Azért keresünk munkát külföldön, mert otthon nincs alternatívánk” – mondta a 28 éves nő, aki csak első nevét adta meg.

Kanikej 18 évesen, egyedül hagyta el hazáját, hogy csatlakozzon nagynénjéhez, aki Oroszországban telepedett le. Kanikej édesapja egy munkahelyi sérülés miatt hagyta abba a teljes idős munkát.

Sailubek Atazov tavaly tűz alá került, amikor azt javasolta, hogy a 23 év alatti egyedülálló nők ne utazhassanak külföldre, hacsak nem kísérik őket a szüleik (archív fotó)
Sailubek Atazov tavaly tűz alá került, amikor azt javasolta, hogy a 23 év alatti egyedülálló nők ne utazhassanak külföldre, hacsak nem kísérik őket a szüleik (archív fotó)

A fiatal nő első munkahelye több magas lakóház lépcsőházának és folyosóinak takarítása volt. Jövedelme lehetővé tette, hogy havonta körülbelül 150 dollárt küldjön szüleinek Kirgizisztánba. Most egy szupermarketben dolgozik, ahol a polcokat pakolja tele a termékekkel.

„Nem tudom, mit gondolnak egyes politikusok a fiatal migráns nőkről, én azt látom, hogy az itt dolgozó kirgiz nők tisztességes, szorgalmas emberek, akik csak segíteni akarnak a családjukon” – mondta Kanikej, aki egy kirgiz migránshoz ment feleségül.

„Én csak annyit akartam, hogy a szüleim és a fiatalabb testvéreim meg tudják venni az ételt. Ezért jöttem Oroszországba” – mondta.

A fiatal nő szerint sok migráns „talán hazamenne”, ha Kirgizisztánban lennének lehetőségek.

Szöveg: Farangis Najibullah.
XS
SM
MD
LG